Bomässa lyfter fram det österbottniska

De fem stora röda tvåvåningshusen är en hyllning till den österbottniska byggtraditionen. Bild: Mikael Nybacka/ HSS Media

Det österbottniska byggkunnandet står i fokus på årets bostadsmässa i Seinäjoki. Mässområdet har byggts upp vid en konstgjord sjö.

Det tre år långa projektet närmar sig sin höjdpunkt. I morgon öppnas portarna till årets bostadsmässa på Pruukinranta i Seinäjoki. Under den kommande månaden räknar man med ungefär 140 000 besökare.

– Vi har inte lagt upp några målsättningar för besökarantalet men jag är nöjd om vi kommer upp till det, säger projektchefen Kirsi Joensuu.

Joensuu tror att mässans mångsidighet kommer att tilltala många besökare. Här finns hus i olika stilar men det är ändå inte frågan om enorma hus. Husen är i medeltal cirka 170 kvadratmeter stora. Villa Tango är störst med sina 232,5 kvadratmeter och minst är Kotola med 91 kvadratmeter.

– Det här är inte en överdådig mässa med enorma hus. Vi har ett stenhuskvarter med lite större hus, säger Joensuu.

Det som däremot genomsyrar hela mässan är den österbottniska byggtraditionen och -kunnandet. Det är också mässans huvudtema och ett av kraven för mässbyggarna.

– Det österbottniska byggkunnandet går tillbaka ända till 1800-talet och de österbottniska timmermännen. I dag syns det bland annat i möbelindustrin som finns här i Österbotten, säger Joensuu

Hon är ganska säker på sin sak då hon tippar vad som kommer att bli mässans höjdpunkt.

– Jag tror att Tulikivimyllykvarteret kommer att bli ett av mässans dragplåster.

Det runda kvarteret mitt i mässområdet består av fem moderna versioner av den traditionella österbottniska bondgården.

Mässan har också tre andra teman: en aktiv levnadsmiljö, kök och utekök samt Seinäjokis storhändelser Tangomarknaden och Provinssirock. De här syns också i en del av mässhusen. Villa Tango har en rejält tilltagen dansbana utanpå garaget och många hus har satsat på utekök.

– Provinssirock syns bland annat i ljudanläggningar i husen.

I Omatalo Armas har man ägnat Provinssirock ett helt rum. Väggen är tapetserad med minnen från 23 Provinssirockfestivaler och i taket hänger en lampa som är gjord av converseskor som varit med på tio festivaler.

På årets mässområde är närheten till naturen ett viktigt och genomgående element. Mässområdet är uppbyggt bredvid en konstgjord sjö, Kyrkösjärvi, som ligger tre kilometer från Seinäjoki centrum.

I stället för att bygga tätt har man valt att lämna kvar större skogspartier med vandringsstråk sommartid och skidspår på vintern. En del av husen har sjöutsikt, men inte alla.

Efter att mässan är över kommer området att delas av så att man inte längre kan köra med bil genom det. I framtiden lär det också växa eftersom nya tomter redan finns inplanerade.

FAKTA

Bostadsmässan i Seinäjoki

35 småhus, varav ett parhus.

28 av husen är trähus och sex är stenhus.

19 hus är byggda i två våningar.

10 har sjöutsikt.

Till mässan hör också ett höghus och ett radhus.

Mässområdet är 14 hektar.

Tomtstorlekarna varierar mellan 818 och 1 120 kvadratmeter.

Uppvärmningen sker i huvudsak med fjärrvärme. Bergvärme eller jordvärme är inte möjligt på grund av närheten till en damm.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning