Bolts coronaskämt blev viral succé

Usain Bolt när han tog OS-guld på 100 meter 2008. Arkivbild. Bild: Nicolas Asfouri/TT-AFP

Usain Bolt har lagt av men ligger fortfarande steget före – i alla fall i sociala medier. Ett inlägg där sprintkungen driver med uttrycket "social distansering" har blivit en viral succé.

AFP-fotografen Nicolas Asfouri fångade Usain Bolt när han 2008 korsade mållinjen i OS-finalen på 100 meter med konkurrenterna långt bakom och tog sitt första mästerskapsguld.

Ett klassiskt idrottsögonblick som nu har blivit aktuellt på nytt, om än i ett lite oväntat sammanhang.

Bolt tyckte nämligen att bilden från "Fågelboet" i Peking passade bra för att illustrera den i coronatider återkommande uppmaningen om "social distansering".

Bolts följare uppskattade skämtet. Twitter-inlägget har fått mer än en halv miljon likes och delats över 100 000 gånger.

New York Times-journalisten Christopher Clarey svarade med att publicera en annan Bolt-bild med texten "självisolering".

Kanske är den virala succén ett bevis på hur mycket Usain Bolt saknas. Friidrotten har inte haft en global superstjärna med samma lyskraft sedan han slutade 2017 efter åtta OS-guld och elva VM-guld. Han har världsrekordet på 100 meter med 9,58.

33-åringen har varit hemma i Jamaica under coronapandemin och bland annat lagt ut bilder där han tränar och spelar fotboll med en vän.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning