Bolton: Nordkorea ger inte upp kärnvapnen

Nordkorea är och förblir ett hot säger president Trumps före detta rådgivare. Bild: Kcna Via Kns/Lehtikuva

Nordkorea har inga avsikter att överge sitt kärnvapenprogram. Det säger John Bolton, tidigare nationell säkerhetsrådgivare åt USA:s president Donald Trump.

Enligt Bolton tjänar regimen i Pyongyang på att låta dödläget i förhandlingarna med Washington fortgå. Nordkorea kommer aldrig att ge upp sina kärnvapen under rådande omständigheter, säger han.

– De vill ha någonting som vi inte borde vara beredda att ge dem.

John Bolton avskedades nyligen av Trump, som då sade att han var djupt oenig med Bolton på flera punkter. Trump har senare sagt att Bolton begått misstag vad gäller Nordkorea.

Trump har träffat den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un vid flera tillfällen: vid toppmöten i Singapore i fjol och i Vietnam i februari samt när Trump i juni i år gick över gränsen till Nordkorea.

– De som motsätter sig kärnvapenspridning kämpar mot tiden, och att ha en avspänd inställning till tid är en fördel för sådana som Nordkorea och Iran, säger Bolton.

Nordkorea har tidigare kritiserat Bolton, som bland annat har föreslagit att USA bör anfalla Nordkorea för att avsätta Kim Jong-Un. Dessutom har amerikanska företrädare sagt att Bolton varit ansvarig för att samtalen mellan Kim och Trump hastigt avbröts under toppmötet i Vietnam.

Trump har sagt att det finns en stor ömsesidig respekt mellan USA och Nordkorea, och han har uttryckt förhoppningar om att ett avtal om kärnvapennedrustning ska kunna nås med den slutna diktaturen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning