Bolt vann - nu vill han bli odödlig

Bild: Martti Kainulainen

Han har gjort det igen. Usain Bolt vann OS-finalen på 100 meter – klart före rivalen Justin Gatlin.

– Det är två medaljer som återstår och sedan kan jag checka ut – odödlig, säger Bolt.

Det var den hetaste duellen i hela OS. Och den slutade med att sprintkungen från Jamaica levererade som han alltid gör – i form av guld.

För det finns ingen som kan stoppa Usain Bolt när det är dags för mästerskap. Den här gången var Gatlin snabbare ur startblocken precis som vanligt, men det spelade mindre roll när Bolt väl fick upp farten. Sprintkungen knappade in decimeter för decimeter, tog sig förbi och vann till slut relativt enkelt. Med tiden 9,81 var hann åtta hundradelar snabbare än Gatlin och ytterligare två före kanadensiske bronsmedaljören Andre De Grasse. En mindre ocean av tid när det handlar om 100 meter.

– Det var briljant. Jag sprang inte så snabbt, men jag är så glad att jag vann. Jag sade ju till er att jag skulle göra det, säger Bolt.

Nu har han vunnit tre raka OS-guld på distansen. Vinner han även 200 meter och korta stafetten i Rio i Janeiro så betyder det att han har lyckats upprepa hela guldtrippeln tre gånger.

Publikens favorit

Och Bolt är sugen på att fortsätta skriva nya kapitel i storyn om världens genom tiderna främste friidrottare.

– Det var någon som sade att jag kunde bli odödlig. Det är två medaljer som återstår och sedan kan jag checka ut – odödlig, säger han efter att ha sprungit ärevarvet inne på den nästan fullsatta arenan.

Jublet på Olympiastadion visste knappt några gränser när Bolts guld var klart. Det var redan före start minst sagt tydligt vem som var publikens favorit. Tvåfaldigt dopningsavstängde Gatlin verkade knappt ha en enda sympatisör på den nästan fullsatta arenan och möttes av massiva burop.

– Det är första gången jag har kommit in på en arena och de har börjat bua. Det förvånade mig, säger Bolt.

Samma publik gav honom ett mäktigt stöd och skanderade "Bolt, Bolt, Bolt" när han kom in till finalen. Det gick inte 29-åringen obemärkt förbi.

– Själv fick jag gåshud varje gång jag gick in på arenan. När publiken är så här högljudd så får jag massor av energi. Tack, Brasilien!

Mentalt övertag

Sprintuppgörelsen mellan Bolt och Gatlin fortsätter med 200 meter i veckan. Det mentala övertaget för Bolt blir bara större och större. För andra året i rad kom Gatlin till ett mästerskap med världsårsbästa, bara för att se sig slagen av sin ärkerival när medaljerna skulle fördelas.

Men amerikanen påstod sig ändå vara nöjd efter silvret.

– Att vara 34 år och möta de här unga grabbarna, och ändå nå pallen, känns så bra, säger han.

Bolt nöjer sig däremot inte med annat än guld. Nu vill han ha flera.

– Det här var en bra start på OS. De kommer alltid att finnas de som tvivlar, men jag är i bättre form än förra året.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning