Bolt och Farah vill avsluta med guld

USA mot Jamaica. Justin Gatlin (t.v.) knep guldet framför näsan på Usain Bolt på 100 meter. I kväll får Bolt chans för revansch i samband med 4x100 meter -stafetten. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Mo Farah är ute efter att fullborda ännu en gulddubbel inför hemmapubliken. Drygt en timme senare ska Usain Bolt försöka sätta punkt med ett guld i sitt sista mästerskapslopp.

Tomrummet som Usain Bolt kommer att lämna efter sig har märkts av redan under VM i London. När han valde att inte ställa upp på 200 meter innebar det att publiken på Olympiastadion gick miste om tre tävlingskvällar med friidrottens stora fixstjärna.

I dag är Bolt tillbaka för att försöka kröna sin makalösa karriär med en sista seger. På förmiddagen planerar 30-åringen att för ovanlighetens skull vara med redan i försöken, när Jamaicas lag på korta stafetten springer för en finalplats. Om det går som planerat där ger sig Usain Bolt ut på en sista guldjakt sent på kvällen.

Utmanas av USA

Jamaica har vunnit sex raka mästerskapsstafetter på 4x100 meter – fyra VM och två OS med start 2009 – och utmanas nu i första hand av USA, som har både Justin Gatlin och Christian Coleman i laget.

– Det är alltid kul att springa stafett och vi får se vad de andra killarna är redo att göra, sade Bolt tidigare i veckan till The Jamaica Gleaner.

Lita på att Londonpubliken unnar Bolt att få avsluta med att revanschera sig på den bespottade Gatlin efter amerikanens seger på 100 meter. För Jamaica vore ett guld också viktigt med tanke på att landet har gjort ett mediokert VM. Efter sju guld i VM 2015 och sex guld i OS förra året står stormakten på ett ynka guld (Omar McLeod på 110 meter häck) inför helgens avslutning.

"Skulle vara otroligt"

Även Mo Farah kan räkna med ett mäktigt stöd i sitt sista VM-lopp på löparbanorna. Långdistansfantomen inledde sin totala dominans i OS i London 2012 och sedan dess har britten vunnit både 5 000 och 10 000 meter i varje mästerskap. Farah, som framöver ska satsa på maraton, är halvvägs mot en ny guldkantad dubbel efter segern på milen.

– Det skulle vara helt otroligt och något historiskt om jag kunde vinna dubbeln. Men man kan inte ta något för givet. De andra är ute efter mig och de är hungriga, sade Farah efter försöken på 5 000 meter.

Mo Farah står inför finalen på sex VM-guld och fyra OS-guld, medan Usain Bolt har skrapat ihop elva VM-guld och åtta OS-guld. Det säger en hel del om hur mycket stjärnglans som försvinner från friidrottsarenorna i och med kvällens dubbla farväl.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning