Bolsonaro hotar att lämna WHO

Brasiliens president Jair Bolsonaro vinkar till anhängare utanför presidentpalatset i huvudstaden Brasilia. Bild: Eraldo Peres/TT-AP

Brasiliens president Jair Bolsonaro öppnar för att Brasilien kan komma att lämna Världshälsoorganisationen (WHO).

– USA har lämnat WHO och vi kollar på det, i framtiden. Antingen genomför WHO sitt arbete opartiskt, eller så lämnar vi också, säger Jair Bolsonaro till journalister utanför presidentpalatset.

Uttalandet kommer efter WHO:s varning till latinamerikanska länder att inte lätta på de rådande virusrestriktionerna för snabbt.

– Epidemin i Latinamerika är djupt, djupt oroande, säger Margaret Harris, talesperson för WHO.

Organisationen har satt upp sex kriterier som bör uppfyllas innan länder börjar lätta på sina restriktioner.

– En av dem förväntas vara att smittspridningen minskar, säger Harris.

I Latinamerika sker emellertid just nu den största ökningen av konstaterat smittade, med Brasilien och Mexiko i täten. Brasilien har den tredje högsta dödssiffran i världen, med drygt 34 000 avlidna, efter att ha passerat Italien i torsdags. Dessutom har dödsfallen till följd av covid-19 ökat snabbt i landet de senaste dagarna.

Trots det fortsätter Bolsonaro att propagera för att landets delstater snarast lättar på restriktionerna som införts för att stoppa spridningen av viruset, eftersom han anser att de ekonomiska förlusterna är värre än hälsorisken med covid-19.

Sammanlagt har minst 1,1 miljoner människor smittats i Latinamerika, där pandemin även har accelererat i Peru, Colombia, Chile och Bolivia.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning