Bolsjunovs osportsliga tilltag sågas – "Det där hör snarare hemma i MMA med såna som Conor McGregor"

Alexander Bolsjunov tappar vettet. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Skidvärlden reagerar starkt på Alexander Bolsjunovs svineri. Den ryska världsstjärnan tappade humöret då Joni Mäki slog honom i stafettens slutspurt.

Herrstafetten i Lahtis slutade i en finländsk andraplats och skandalscener då Alexander Bolsjunov tappade fattningen efter att ha blivit slagen av Joni Mäki på målrakan. Mäki valde samma spår som Bolsjunov på slutrakan så att denne inte kom förbi utan i stället tappade balansen. Sedan slog Bolsjunov Mäki med sin stav och fortsatte sitt svineri genom att köra på finländaren i målområdet.

Segraren Norges tränare Eirik Myhr Nossum kritiserar ryssens beteende.

– Jag är chockad över det som sker. Det hör inte hemma på något sätt, varken i längdskidåkning eller i många andra idrotter. Det där hör snarare hemma i MMA med såna som Conor McGregor, säger han enligt Aftonbladet.

Emil Iversen – som själv krockade med Iivo Niskanen på samma stadion i VM 2017 – är på samma linje.

– Pinsamt och tråkigt att se en så duktig idrottsman tappa huvudet på det viset, säger Iversen.

– Det där är inte okej någonstans. Men att Mäki väljer korridor tre, det gör han ju enbart för att stänga Bolsjunov. Ingen av dem gör rätt, säger Fredriksson till SVT.

Ryska tränaren fördömer – och förstår

Ryssland diskvalificerades på grund av Bolsjunovs övertramp. Den ryske landslagstränaren Markus Cramer anser att juryn fattade rätt beslut men har också förståelse för reaktionen, säger han.

– Vi var i juryrummet och de visade oss vad som hände. Först måste jag säga att det som händer efter mållinjen är inte bra. Alexander får inte göra så, det finns inga tvivel om det.

Cramer efterlyser klarare regler.

– Om det blir så här i VM är det en stor katastrof. Ibland säger de att man måste man stanna i sitt spår, och ibland kan man välja, som i dag. Det är inte rätt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning