Bollsporterna i gemensamt ställningstagande: Ytterst nödvändigt att idrott och motion kan fortsätta

Publik i Tölö sporthall i basketligans match mellan Seagulls och Karhu Basket i tisdags. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Sju bollsportförbund höll möte och publicerade ett gemensamt ställningstagande för att lagidrotten kan fortsätta under den eskalerande coronasituationen i Finland.

Handbollförbundet, Bollförbundet, Ishockeyförbundet, Innebandyförbundet, Basketförbundet, Volleybollförbundet och Rinkbandy- och ringetteförbundet träffades på fredag för att diskutera situationen för bollsporterna efter att regeringen på torsdag gått ut med nya coronarekommendationer.

Rekommendationerna är olika beroende på vilken fas en region befinner sig i.

– Man kan konstatera att läget i Finland är allvarligt och att fallen har ökat drastiskt den senaste månaden, och speciellt under de senaste två veckorna, sade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på torsdag.

Då det i våras var regeringen som fattade beslut om alla restriktioner på grund av epidemiläget är det nu kommunerna, sjukvårdsdistrikten och regionförvaltningsverken som fattar besluten. Orsaken är att undantagstillståndet som rådde i våras upphörde i juni. Nu kan regeringen bara ge rekommendationer.

"Bollsporternas gemensamma mål är att garantera en säker hobby verksamhet och säkert seriespel men till det behövs hela idrottsfältets samarbete", skriver de sju förbunden i sitt ställningstagande.

"Lagidrotterna vill poängtera att det inte bara är motiverat ur en social och hälsoaspekt att idrotten och motionen kan fortsätta utan att det är ytterst nödvändigt", skriver förbunden.

Förbunden lyfter fram det stora arbete förbunden, klubbarna och idrottsanläggningarna gjort och kommer att göra för att trygga att idrotten kan fortsätta. Förbundet påpekar också att de vill vara med i beslutsfattningen då myndigheterna beslutar om restriktioner och riktlinjer.

Förbundet skriver också att idrottsevenemang, trots den stora mängden olika matcher och tävlingar, inte lett till stora smitthärdar. Samtidigt påminner och uppmanar förbunden sina medlemmar om vikten av handhygien, munskydd, säkerhetsavstånd och att följa myndigheternas riktlinjer, uppmaningar och regler.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning