Bollförbundets ordförande Ari Lahti: Ett EM utan publik sannolikt

Ari Lahti befarar att EM spelas utan publik. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Fotbolls-EM för herrarna ska enligt nuvarande planer spelas på sommaren 2021. Men ett lättspritt och muterande coronavirus hotar att ställa till det riktigt rejält.

Bollförbundets ordförande Ari Lahti är optimistiskt då det gäller EM men realistisk då det gäller publik på matcherna.

– Jag tror definitivt att EM arrangeras på något sätt. De ekonomiska intressena för Uefa är så massiva att man gör allt för att kunna arrangera EM, säger Lahti på Bollförbundets virtuella presskonferens.

Den ursprungliga planen med ett EM uppdelat på tolv länder lär ändå inte bli av. Obekräftade uppgifter gör gällande att EM i sin helhet kunde arrangeras i Ryssland, ett land som sommaren 2018 stod värd för VM.

– Det var knappast en tillfällighet att Uefa prövade bubblorna i samband med slutskedet i Champions League och Europa League i somras. Det är väl det sista alternativet också det då det gäller EM, säger Lahti.

Det stora problemet är alltjämt coronaviruset, viruset som gjorde att Uefa flyttade fram EM-slutspelet med ett år. Ett muterande virus som sprids snabbt i många länder är rena mardrömmen för Uefa.

Vaccineringen i Finland och Europa går trögt och under rådande omständigheter är ett EM utspritt över hela kontinenten en utopistisk idé.

– I dagens läge är det dessvärre inte särskilt mycket som talar för att matcherna under EM skulle spelas med publik. Åtminstone inte med särskilt mycket publik. Det är givetvis oerhört synd, säger Lahti.

Beslut från Uefas sida väntas i början av mars.

Matchen mot Portugal inomhus?

Anna Signeuls landslag har en och en halv fot i EM i England sommaren 2022. Laget är garanterat minst tvåa i gruppen men seger hemma mot Portgual i februari och saken är klar. Då vinner Finland gruppen och spelar EM.

Snön har vräkt ner i Helsingfors de senaste dagarna och temperaturen är på väg neråt. I dagens läge skulle en match utomhus vara omöjlig att genomföra. Matchen mot Portugal ska enligt nuvarande schema spelas 19 februari och den kommer att spela i Helsingfors. Fotbollsstadion i Tölö är det primära alternativet.

- Vi gör allt i vår makt för att matchen ska kunna spelas där. Men är det 20 grader kallt och snöstorm går det naturligtvis inte, säger Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande.

I fall av extrema väderförhållanden kunde matchen spelas inomhus, i så fall i Tali.

– Underlaget uppfyller alla krav men i övrigt kräver arrangemangen specialtillstånd av Uefa, säger Signeul.

Om coronavirusläget försämras drastiskt i Finland finns också möjligheten att flytta matchen utomlands.

– Cypern kunde vara ett tänkbart alternativ i så fall men det vore en sista nödlösning. Vi gör allt för att hålla kvar hemmaplansfavören, säger Casagrande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning