Bollförbundet ser inget problem med resan till Qatar

Marco Casagrande är Bollförbundets generalsekreterare. Bild: SPT/Sebastian Backman

Kritik har riktats mot Bollförbundet då man gick ut med nyheten att herrlandslaget i början av januari besöker skandalomsusade blivande VM-värden Qatar för ett träningsläger. Vid förbundet står man bakom riktlinjen man drog i en nordisk delegation.

Då Bollförbundet förra veckan gick ut med nyheten om att herrlandslagets 2019 börjar med ett träningsläger i Qatar var det många som höjde på ögonbrynen. Varför skulle man gästa VM-värden 2022 som kritiserats bland annat för att hundratals gästarbetare med slavlöner dött under det massiva VM-bygget?

Herrlandslaget tillbringar en dryg vecka i ökennationen och möter Sverige i en träningsmatch i början av januari. Samtidigt gör en gemensam nordisk delegation - som består av medlemmar från övriga nordiska fotbollförbund, fackliga organisationer och människorättsexperter - en uppföljning på de möten som gjordes 2016, under den första resan till Qatar. Då, liksom i januari, träffade delegationen representanter för VM-projektet.

Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande förstår kritiken men vill att allmänheten förstår helheten bakom resan till Qatar.

– Jag understryker och hoppas att människor förstår hur vi kommit till beslutet. År 2016, då Fifas beslut redan fattats, hade vi två alternativ. Antingen vänder vi ryggen till, eller så tar vi aktivt ställning och försöker göra något åt saken, säger Casagrande.

– Vi fattade beslutet då och det är logiskt att vi står bakom det. Efter att delegationen var på plats i Qatar gjorde de sedan tillsammans med experter observationer och skickade ett gemensamt brev åt Fifa där man bad dem göra förändringar. Vi vill aktivt påverka dessa faktorer och jag skulle hellre se att man diskuterar detta.

Bra relation med Infantino

Samtidigt medger Casagrande att det skulle vara naivt att tro att sex små förbund från Norden på egen hand skulle kunna städa upp det skandalomspunna VM-projektet. Men de nordiska förbunden har även en bra relation med Fifa och dess ordförande Gianni Infantino.

– Speciellt i administrativa ärenden lyssnar Fifa noga på oss. Det är sedan en annan femma vad Infantino kan göra, och med vilken tidtabell.

Fotbollsvärlden har Fifas korruptionsskandal i gott minne och det lär dröja länge innan man ser Fifa som en ren och transparent organisation. Det är också en orsak till varför Bollförbundets val att besöka den ogillade VM-värden lockat fördömande blickar och ord.

– Fifas rykte och korruptionsanklagelserna är säkert en orsak till varför kritik uppstått. Det är lite lustigt hur Qatar plötsligt fått rollen som den ondaste av allt ont. Jag förstår att Fifas bakgrund påverkar, det är en del av det förflutna. Men även om imagen är besvärlig så har man under de senaste åren gjort goda strukturella förbättringar, säger Casagrande.

Att politikern Olli Rehn har en roll i Fifas kommitté med fokus på förvaltningen inom organisationen har förbättrat Fifas anseende från en blåvit synvinkel. Kommittén har också en rådgivande funktion i frågor som berör sådana samtalsämnen som mänskliga rättigheter, jämlikhet mellan könen och hållbar utveckling.

– Han har en viss roll och han ser verksamheten från nära håll. Vi litar på att Fifas förvaltning går mot ett klart bättre håll, säger Casagrande.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning