Bollförbundet har diskuterat Backes ställning hela hösten

Hasse Backe har enligt MTV Sport fått sparken. Bollförbundet kommenterar inte. Bild: Jussi Nukari

Bollförbundet har fört diskussioner om Hasse Backes framtid sedan oktober.

Spekulationerna om fotbollslandslagets chefstränare Hasse Backes ställning fick på söndagen en ny vändning när MTV rapporterade att Backe redan fått sparken.

Bollförbundet ville inte kommentera.

– Vare sig Bollförbundet eller dess ledning tar ställning till spekulationerna, skrev förbundet i ett pressmeddelande.

Det blir inte något ställningstagande förrän efter ett styrelsemöte på måndag.

– Efter mötet informerar vi om aktuella frågor.

Enligt MTV:s uppgifter ska även assisterande tränaren Jukka Ikäläinen ha avskedats medan den andra assisterande tränaren Markku Kanerva ska få ta över tränaransvaret. Stämmer detta är det en position Kanerva är van vid, han har varit tillfällig chefstränare för herrlandslaget i två omgångar tidigare.

Under Backes ledning har herrlandslaget bara lyckats spela två gånger oavgjort på dussinet spelade matcher. De tio övriga har Finland förlorat.

Det är första gången sedan 1992 som herrlandslaget inte vunnit en enda gång på ett år. Dessutom föll landslaget för första gången någonsin utanför topp-100 i Internationella fotbollsförbundets ranking.

Att Backe kommer att få sparken började man spekulera om på allvar i oktober när Finland förlorade mot Kroatien i VM-kvalet. Bollförbundet teg men ordföranden Pertti Alaja meddelade en vecka senare att Backe fortfarande åtnjuter förbundets förtroende.

– Tre matcher har spelats och sju återstår. Vi är inte nöjda med läget. Vi är besvikna, sade Alaja efter styrelsemötet i oktober.

– Vi diskuterar landslaget under varje möte och så var det även nu. Allt står under bedömning hela tiden.

Budskapet torde ha varit att förbundet litar på Backe tills vidare.

Efter styrelsemötet i november bekräftade Alaja att läget är oförändrat. – Diskussionen om landslaget forsätter senast i början av december, sade Alaja då.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning