Böle station firas med gatukonst

Bild: Helsinki Urban Art/Jaakko Blomberg

Den gamla stationen i Böle stänger sina dörrar och kommer att rivas inom en månad. Stationens och stadsdelens historia som ett centrum för urban konst i Helsingfors firas nästa vecka med gatukonst och rundvandringar.

Samtidigt som rivningen av Böle station påbörjas, skapas också något nytt. På måndag nästa vecka målar gatukonstkollektivet G-Rex konstverk på staketen kring bygget och på tisdag får vem som helst ta till penseln och sprejburken.

Utöver att staketen som inhägnar nybygget i Böle ska prydas, har den gamla stationen också fått en ny utsmyckning – en sista gång. Den spanska gatukonstnären Sabek färdigställde en stor muralmålning på stationens södra fasad i tisdags.

– Muralmålningen kommer förstås att rivas tillsammans med resten av byggnaden inom några veckor så nu är den enda möjligheten att beundra verket, säger Jaakko Blomberg som är producent på Helsinki Urban Art, en förening som jobbar med gatukonst i Helsingfors.

– Böle har långa traditioner inom gatukonsten. Ett exempel är "Bölegalleriet" – en övergiven tunnel som länge var ett viktigt ställe för graffitimålande för Helsingfors gatukonstgrupper. Böle förändras och vi är på väg mot framtiden, men samtidigt glömmer vi inte områdets förflutna, säger Blomberg.

Den spanska gatukonstnären Sabek målade en stor muralmålning på Böle station. Bild: Helsinki Urban Art/Jaakko Blomberg

Enligt Blomberg är det kännetecknande för gatukonsten att den är temporär. Han anser att en lika stor muralmålning inte skulle vara möjlig att göra på annat håll i Helsingfors.

– Rivningen av Böle station innebär ett unikt tillfälle att visa upp gatukonsten på en central plats i Helsingfors. Vi vill visa att det finns möjligheter. Så här kunde stadsbilden också se ut, säger Blomberg.

På måndag och tisdag ordnas det också rundvandringar på bygget där det nya stationskomplexet Tripla byggs.

På grund av stationsbygget har trafikarrangemangen länge varierat kring Böle station och de kommer inte att normaliseras i första laget. En tillfällig gångbro till perrongerna öppnades i april och den kommer att vara öppen till 2019, då den nya stationen planeras stå färdig.

Muralmålningen föreställer rovdjur och -fåglar. Bild: Helsinki Urban Art/Jaakko Blomberg

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning