Bokutdelningen blev en succé

Långt över hundra läsare tittade in i HBL:s redaktion i hopp om att hitta intressanta böcker till de egna samlingarna. Bild: Leif Weckström

När dörrarna öppnades klockan ett på eftermiddagen strömmade läsarna in i långa rader. Visst intresserar böcker fortfarande – åtminstone så länge de delas ut gratis.

Vi visste ärligt talat inte vad vi skulle förvänta oss, det kunde lika ha gärna ha dykt upp fem som femtio vänner av litteratur. Men eftermiddagens bokutdelning på HBL:s redaktion var en succé och långt över hundra människor dök upp för att botanisera bland bokhyllorna och kanske hitta några pärlor att ta med sig hem.

Lasse Wallin och hustrun Anita Koivulehto är bland de första att packa in en trave med böcker i den medhavda tygkassen. De är eld och lågor över sina fynd:

– Jag tog Sommaräventyret (av HBL-duon Stefan Lundberg och Leif Weckström), den har jag ännu inte läst. Och så hittade jag en bok åt frun. Tycker du om den här – Cosa Nostra?

Wallin håller upp en bok med historien om den sicilianska maffian och Koivulehto nickar ivrigt, samtidigt som hon visar en bok av Jutta Zilliacus och en receptbok om svamp.

– Vi är mycket nöjda, både med böckerna och med HBL överlag, säger Koivulehto och får medhåll av maken.

Också Inger Österlund är glad, hon packar in Brutale Burt i sin kasse, den elfte delen i Staffans Bruuns deckarserie om Burt Kobbat.

– Och så hittade jag en intressant bok om Malta, den ser jag fram emot att läsa för jag har för några veckor sedan kommit hem från en resa till just Malta, berättar Inger Österlund.

Framför bokhyllorna och soffgruppen som fyllts med böcker och också en del cd-skivor råder kaos och stor trängsel. Bara de ivrigaste når fram och kan bläddra i böckerna. Elisabet Kiviniemi står lite vid sidan med tre romaner i famnen och väntar på att läget eventuellt ska lugna ner sig.

– Jag såg bara en bråkdel av de böcker som finns där, men hittade dessa tre romaner som jag tror att jag kommer att läsa. Sedan ger jag dem vidare åt min guddotter och hennes mamma, vi brukar byta böcker med varandra, också helt nya, säger Kiviniemi.

Hon berömmer tidningen för idén att bjuda in folk till ett evenemang där man delar ut böcker och funderar på att ordna en likadan tillställning hemma, för att sätta böckerna i rörelse. Lite i samma banor funderar Gustav Sundström, som står med fem konstböcker i händerna.

– Jag har mer än tillräckligt med böcker hemma. Jag var egentligen på väg till Bukowski för att hämta en tavla, men så tipsade min fru om att här händer något i dag. Jag hade otrolig tur, för jag kom rakt på den bästa högen med konstböcker, berättar Sundström.

Han är glad över att tillställningen har lockat så mycket människor, även om trängseln hindrar honom från att komma fram till bokhyllan med de flesta böckerna.

– Det är trevligt att böcker fortfarande intresserar folk. Det är så sällan man ser att någon läser en bok på bussen numera. Det är också svårt att få barnbarnen intresserade av böcker, det finns så mycket annat som konkurrerar om deras uppmärksamhet, som pekplattor och mobiltelefoner, funderar Gustav Sundström.

När timmen har gått och bokutdelningen är avslutad står överblivna böcker och lutar trött mot varandra. De ser lite ledsna ut, kanske för att ingen ville ha dem. Uppskattningsvis hälften av de böcker som stod tillgängliga har fått flytta ut, till nya hem och mysigare bokhyllor. Vad som sker med resten återstår att se, men återvinning av någon form måste det bli.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning