Boko Haram har frigett 13 gisslan

Nigerias president Muhammadu Buhari. Arkivbild. Bild: TT/AP/Richard Drew

Boko Haram har frigett 13 gisslan i Nigeria efter att myndigheterna förhandlat om frisläppandet med terrorrörelsen.

Kidnappningarna var en del i en rad attacker förra året från rörelsen. Boko Harams försök att skapa en strängt religiös islamisk stat i landets nordöstra delar har lett till minst 20 000 människors död och 2,7 miljoner har tvingats lämna sina hem sedan gruppens väpnade uppror inleddes 2009.

Tre personer ur gisslan var föreläsare vid universitetet i Maiduguri. De kidnappades på en resa i Magumeri i delstaten Borno i juli 2017. De andra tio var kvinnliga poliser som kidnappades månaden före.

"Deras frisläppande är en följd av förhandlingar av president Muhammadu Buhari med hjälp av Internationella rödakorskommittén (ICRC)", meddelar presidentens kansli i ett uttalande.

"ICRC var inte inblandad i några förhandlingar som ledde till att 13 människor överlämnades. Den beväpnade oppositionen lämnade över de 13 personerna till representanter för ICRC, som transporterade dem till nigerianska myndigheter", skriver ICRC i ett uttalande.

ICRC agerade också mellanhand 2016, då mer än 200 flickor som kidnappats av Boko Haram från staden Chibok 2014 släpptes.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03