Boko Haram dödar nigerianer genom svält

En undernärd flicka sitter i sin mammas famn på Unicefs klinik nära Maiduguri i nordöstra Nigeria. Bild: Stefan Heunis

Tiotusentals barn är i fara att dö, varnar FN.

Gråtattacker skakar den 1-åriga flickan Halimas utsvultna kropp, när mamman Yagana lyfter flickan för att vägas på Unicef-kliniken i nordöstra Nigeria.

När Yagana förde Halima till kliniken i staden Maiduguri vägde flickan bara lite över fyra kilogram. Under en vecka har man lyckats få Halimas vikt att stiga med 700 gram, men hon väger fortfarande mindre än vad en frisk nyfödd väger i genomsnitt.

Yagana vet vad som händer om Halima inte får hjälp.

– Jag hade sex barn. Endast Halima är i liv, säger hon.

Redan över sju år av stridigheter

Yagana var tvungen att fly till Maiduguri eftersom extremislamistiska gruppen Boko Haram hade förstört människornas hem och odlingsmarker i hennes hemby.

I västländerna är Boko Haram känd för några stora terrorattacker, men i nordöstra Nigeria har gruppen spritt skräck och förstörelse i över sju år.

Åtminstone 20 000 människor har dött i våldsamheter och mer än 2,6 miljoner människor har varit tvungna att fly från sina hem.

På den senaste tiden har Nigerias armé kunnat erövra tillbaka flera områden som kontrollerats av Boko Haram. Omfattningen på konflikten har börjat komma fram när hjälporganisationerna har kunnat ta sig till områden som länge varit inringade.

"Utan hjälp dör de"

FN varnar att upp till 50 000 barn kan dö i svält i delstaten Borno i år om inget görs.

– Vi uppskattar att närmare 250 000 under femåriga barn är akut undernärda. Om vi inte får hjälp till dem kommer vart femte barn att dö, säger Nigeriarepresentanten Jean Gough vid Unicef.

På det inofficiella flyktinglägret i utkanten av Maiduguri bor det redan 16 000 människor och fler anländer varje dag. Om de nyanlända inte får hjälp dör de, säger lägrets representant Grema Musa Kolo.

– De har inget att äta. De har varit tvungna att lämna allt efter sig, de har inget annat med sig än sitt liv, säger han.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03