Bokningssystemet måste fungera på flera språk

Tillgång till vård får inte vara beroende av finskkunskaper, speciellt inte under en pandemi.

Det kommer knappast som en överraskning för någon att det finns en pågående pandemi och att antalet covid-19-fall i Finland ökar. Alla ser fram emot ljusare tider då vi kan njuta av kultur tillsammans, oavsett om det handlar om att delta i konserter eller utställningar, njuta av spänningen i ett lokalt hockeyspel eller fira viktiga händelser i livet.

För att kunna göra detta måste vi se till att alla i Finland kan få tillgång till tester, oberoende av språket de talar. Användningen av tjänsten Omaolo rekommenderas varmt av kommunerna. Den kan avgöra om det finns behov för att ta ett coronatest baserad på de symtom som invånaren uppger och man kan boka tid för testet på sidan. Omaolo finns på båda inhemska språken samt engelska, men om man till exempel bor i Tammerfors kan man inte boka tid på den svenskspråkiga eller engelska sidan. I stället ombeds man att ringa till vården i Tammerfors eller Tammerfors universitetssjukhus, där de båda automatiska telefonsvararna talar enbart finska.

Med bra tur får man bokat en testtid trots detta, men bekräftelsen och all information som man får kommer enbart på finska i varje fall. Om man inte har en finskspråkig till hjälp kan det kännas lättare att bara strunta i processen. Det är extremt viktigt att få alla system att fungera på flera språk, minst på båda inhemska och engelska, ifall man vill försöka få kontroll över situationen. Tillgång till vård får inte vara beroende av finskkunskaper, speciellt inte under en pandemi.

Jens Christian Trier, Tammerfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning