Bokmässans vd: "Lagen drar gränsen"

Den högerextrema tidningen Nya Tiders närvaro vid årets bokmässa i Göteborg väcker, liksom i fjol, starka reaktioner. Arkivbild. Bild: Arkivfoto

Flera utställare på Bokmässan i Göteborg ifrågasätter återigen Nya Tiders närvaro vid årets mässa. Bokmässans vd Maria Källsson säger att alla åsikter är välkomna, så länge inga lagbrott begås.

Det var i tisdags som Per Almgren, vd på Natur och Kultur, skrev ett brev till Maria Källsson i vilket han undrade hur Bokmässan ser på en film, gjord av en högerextrem organisation, innehållande uppmaningar om att söka upp och skrämma journalister.

Tidskriften Expo har rapporterat att en av personerna bakom filmen är redaktör på den högerextrema tidningen Nya Tider och filmen försvarades senare av sajtens chefredaktör Vávra Suk.

Men filmen i sig är inte skäl nog att stänga Nya Tider ute från Bokmässan, säger Maria Källsson:

– Vi har tittat på den här filmen och vi tar naturligtvis avstånd från den. Den är osmaklig och stötande på många sätt. Men vi har låtit granska filmen och har fått experthjälp. Den har inte lett till någon polisanmälan och det finns ingenting rent brottsligt kopplat till den utställaren vi har hos oss i dag.

– Vi har lagar i det här landet och en polisiär verksamhet som gör det här på ett föredömligt sätt, och därför förhåller vi oss till dem. För oss går gränsen vid svensk lag.

Demokratisk arena

När det blev klart att Nya Tider fick ställa ut på Bokmässan i fjol riktades hård kritik mot mässan och Maria Källsson. Beskedet att Nya Tider ställer ut på Bokmässan i år igen har redan lett till att förlaget Ersatz och författaren och förintelseöverlevaren Hédi Fried bojkottar arrangemanget.

Maria Källsson säger att de som inte vill närvara har rätten att fatta det beslutet, men att Bokmässan är en demokratisk arena för fria åsikter:

– Då måste det få vara så att även om vi inte delar åsikterna så kan de få förekomma. Annars har vi missuppfattat vårt uppdrag.

Skulle det i teorin kunna innebära att exempelvis Nordiska motståndsrörelsen kan ställa ut på Bokmässan om de startar förlag?

– En bokmässa som förvandlas till en tummelplats för högerextremister, jag ser inte att det är någonting som skulle kunna hända. Nya Tider har i dag presstöd och agerar som en tidskrift men har åsikter som vi kraftigt vänder oss emot. Men en organisation som Nordiska motståndsrörelsen är en kamporganisation som ser våld som en lösning på samhällsproblemen. De skulle aldrig kunna ställa ut hos oss, inte ens om de startar förlag.

"Ta kampen"

Maria Källsson uppmanar i stället alla som värnar demokratin att visa det genom att närvara på Bokmässan:

– Jag respekterar att alla har sina sätt att tackla de stora problemen som demokratin möter när antidemokratiska krafter ger sig in på en sådan här arena.

– Den här lilla aktören – deras yta på golvet motsvarar inte ens en promille av hela Bokmässans yta – lyckas slå in en kil mellan oss som står enade i det här demokratiska samhället och som står upp för demokratin. De uppnår därigenom sina syften. Så min uppmaning är: ta kampen för demokratin och var här.

Årets bokmässa i Göteborg äger rum 28 september–1 oktober.

Huvudtemat för Bokmässan är "bildning". Temat anknyter bland annat till reformationsåret 2017 och Svenska kyrkan kommer att ha en större roll än vanligt på mässan.

Dessutom är det 100 år sedan Finland blev självständig nation, vilket uppmärksammas genom att den finländska litteraturen ges större utrymme på årets mässa.

Källa: Bokmässan

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning