Bokens Hus är den nya samlingspunkten för litteraturaktörer – "Vi har länge behövt en litterär salong i Vasa"

Anna-Lena Palomäki, vd och förläggare på Boklund, vill se ett tätare samarbete mellan de lokala litteraturaktörerna. Bild: Vilhelmina Öhman/SPT

De österbottniska förlagen, distributörerna, tidskrifterna och litteraturföreningarna samlas under ett och samma tak. Bokens Hus i Vasa är tänkt att vara en oas för de som jobbar med litteratur.

På Ansasgatan i Vasa invigdes i dag Bokens Hus. Litteraturaktörerna vill med huset skapa ett litterärt rum för de österbottniska förlagen, tidskrifterna, litteraturföreningarna och, självklart, författarna.

– Målsättningen är att vi tillsammans med aktörer som jobbar med litteratur får en fysisk samlingsplats. Vi har länge haft behov av en litterär salong, säger Anna-Lena Palomäki, vd och förläggare på Boklund.

Palomäki säger att Bokens Hus inte uttryckligen är skapat för läsarna, utan är tänkt att vara en oas för de som på något sätt jobbar med litteratur.

Hela Boklunds verksamhet, det vill säga förlaget Scriptum, förlaget Boklund Publishing och distributören Boklunds lager och näthandelverksamhet, som tidigare varit utspridd i staden, kommer att finnas under ett och samma tak framöver.

Även Svenska Österbottens litteraturförening, Horisont, Tidskriftscentralen, Fredsposten och Finlands svenska litteraturföreningar håller som bäst på att flytta in i de nya lokalerna.

– Litteraturföreningarna måste förnya sig och de diskussionerna kan vi föra här, säger Palomäki.

Från festival till bokföring

I Boken Hus kommer det att finnas möjligheter att ordna diskussioner, kurser och mindre evenemang. Bland annat ordnas det i september en skrivarkurs med författaren Eva Frantz och någon gång under hösten en skrivarworkshop för unga tillsammans med författaren Ellen Strömberg.

Under Konstens Natt hoppas de ha öppet hus och i något skede kan det bli aktuellt med en outlet av böcker.

– Vi håller även på med planeringen av festivalen LitteraTur och Retur. En del av det programmet kommer att ordnas här, säger Christian Lång, verksamhetsledare på Svenska Österbottens litteraturförening.

Lång hoppas att Bokens Hus kommer att ge nya idéer, inspiration och kreativitet hos de litterära aktörerna.

– Vi erbjuder också bokföring och rådgivning om man vill ge ut på eget förlag. Den ekonomiska biten kan många behöva hjälp med, säger Lång.

Gänget bakom Bokens Hus planerar även att bygga en ljudstudio som kan användas för att spela in ljudböcker och poddar, och har ett avtal med boktjänsten Storytel.

På den litterära kartan

Palomäki vill se ett tätare samarbete mellan de lokala litteraturaktörerna och författarna, och vill skapa bättre förutsättningar för den österbottniska litteraturen. Palomäki menar att det inte finns en konkurrens mellan de litterära aktörerna i Österbotten, utan att man stöder varandra.

– Här finns många aktiva och vi vill gemensamt sätta Österbotten på den litterära kartan, säger Palomäki.

– Vi vill lyfta den litterära profilen i Österbotten, men hur det ska ske får vi se, säger Lång.

Palomäki säger att Bokens Hus bygger på privata initiativ, och inte har någon extern finansiering.

– Umgänge är det viktigaste, inte att det ser snyggt ut.

Boklunds hyr dock ut utrymmen till andra aktörer.

Boklund distribuerar cirka 70 små finlandssvenska förlags och egenutgivares böcker till återförsäljare och bibliotek i Finland, samt till privatkunder över hela världen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning