Boken om Finlands rikaste promille tävlar om en Fack-Finlandia

Professor Anu Kantola och forskaren Hanna Kuusela intervjuade 90 av Finlands rikaste personer för sin bok. Bild: Markku Ulander

Anu Kantolas och Hanna Kuuselas bok om de finländare som tjänar mest är en av de böcker som nominerats till en Fack-Finlandia. De övriga nominerade fackböckerna handlar om skogen, Gulag, Europas nordöstliga hörn efter första världskriget, Egyptens historia och flyktingproblematiken.

Professor Anu Kantolas och akademiforskare Hanna Kuuselas bok Huipputuloiset – Suomen rikkain promille baserar sig på intervjuer med 90 av de 5 000 som tjänar mest i vårt land. De intervjuade är anonyma.

Urvalsjuryn som gallrade fram de sex kandidaterna bestod av chefredaktör emerita Tarja Hurme, Turun Sanomats kulturchef Tuomo Karhu och ärkebiskop emeritus Kari Mäkinen.

Vinnaren utses av professor emeritus Sixten Korkman och offentliggörs den 27 november.

De böcker som kandiderar till Fack-Finlandia är:

Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen och Jenni Räinä: Metsä meidän jälkeemme (Like). "Ett aktuellt, sansat och mångsidigt inlägg i skogs- och klimatdebatten där människors naturupplevelser, erfarenheter och känslor växlar med sakkunnig information på ett mödolöst sätt."

Anu Kantola och Hanna Kuusela: Huipputuloiset – Suomen rikkain promille (Vastapaino). "Verket presenterar lugnt kritiskt men utan nåd tankevärlden, maktkonstellationer, värderingar samt anledningar till pessimism och optimism och utvidgas till en djuplodande samhällelig analys."

Ville Ropponen och Ville-Juhani Sutinen: Luiden tie – Gulagin jäljillä (Like). "En övertygande guide till det moderna Ryssland och en berättelse om strängt politiskt välde och våldets grymma historia."

Aapo Roselius och Oula Silvennoinen: Villi itä (Tammi). "Den dramatiska historien om enskilda människors ageranden, motiv och öden avslöjar hur krig trasar sönder människors kroppar och sinnen."

Andre Sergejeff: Egyptin historia – Kleopatran ajasta arabikevääseen (Gaudeamus). "Verket öppnar upp det krisdrabbade Mellanösterns historia och ger en intressant bakgrund till områdets nutida problem och nyhetsrapportering."

Taina Tervonen och Anna Autio: Hukkuneet (S&S) "Förverkligandet av den isande övertygande fackboken har krävt att författarna ställt sig utanför den dagliga och politiska flyktingdebatten och iakttagit människan mitt i kaoset."

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning