Bokbålsdebatt brusade upp i Sverige efter sommarprat

En hetlevrad debatt brusade upp i Sverige efter Janne Josefssons sommarprat i P1. Där påstod han att man vid ett folkbibliotek har bränt äldre upplagor av boken Pippi i Söderhavet på grund av rasistiskt innehåll – vilket han ser som fel gjort av biblioteket. Biblioteket har svarat att anklagelserna inte stämmer.

Den svenska journalisten och programledaren Janne Josefsson hamnade i en dispyt med Botkyrka kommun i Sverige efter att han i Sommar i P1 påstod att man på biblioteken i kommunen bränner äldre upplagor av böckerna Pippi i Söderhavet av Astrid Lindgren.

– Visste ni att man bränner böcker i Sverige i dag, frågade Josefsson i sommarpratet.

I de äldre upplagorna kallas Pippis pappa "negerkung". Böckerna har sedan dess ersatts med en ny upplaga där ordet bytts ut till "Söderhavskungen". Josefsson menade att böckerna gallrats ut av ideologiska skäl.

– När man bränner böcker av ideologiska skäl så finns det i mig något som säger "vänta lite nu, ska vi verkligen låta dessa försvinna. Ska inte de få finnas så att jag kan berätta för mitt barn att så här sa man på den tiden", säger Josefsson till Expressen.

I ett pressmeddelande från Botkyrka kommun som svarar på Josefssons anklagelser skriver man att det är helt vanligt att böcker gallras ut för att ge rum för nya böcker i hyllorna. De böcker som gallras ut hanteras enligt ordinarie återvinningsregler och sophanteringsrutiner.

"Bibliotek Botkyrka ägnar sig inte åt att bränna böcker", står det i pressmeddelandet.

Det här köper inte Josefsson.

– De försöker förringa detta genom att säga "så gör vi med alla böcker som gallras ut". Men här gör man det av ideologiska skäl eftersom man i Botkyrka har något man kallar interkulturell policy.

Också på internationellt håll har frågan fått uppmärksamhet. Bland annat den konservativa och högerextrema nyhetssajten Breitbart har snappat upp incidenten.

Pippi Långstrump illustrerades av Ingrid Vang Nyman. Bild: Mostphotos

Roger Vintemar, tillförordnad verksamhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen vid Botkyrka Kommun, påpekar för Expressen att boken finns kvar, i den nya upplagan.

– Förlaget tog beslutet om att trycka upp en ny version och då kände vi att det var naturligt att ta bort gamla upplagor och fylla på med den uppdaterade versionen.

Janne Josefsson hade hellre sett att de äldre upplagorna fått vara kvar och att man i stället haft diskussioner och föreläsningar kring ämnet.

– Jag tar även upp skribenterna Bang och Jolo som exempel. De var precis som Lindgren antirasister men använde ett språk av sin tid. Ska vi bränna deras skrifter också och bara låta det försvinna? Jag är inte säker på att det är rätt väg att gå.

Bibliotek i Botkyrka har i juni fått kritik av justitieombudsmannen, med anledning av en "aktivistisk hållning vid inköp och fjärrlån strider mot bibliotekslagens krav på allsidighet och fri åsiktsbildning".

Angående böcker som man både nekat att köpa in och beställa slår JO fast att "så länge ett yttrande inte är brottsligt finns det däremot inte något utrymme för ett folkbibliotek att ta hänsyn till de värderingar och åsikter som förs fram".

Biblioteket i Botkyrka har tagit åt sig av kritiken av JO, och man har nu bland annat börjat godkänna fjärrlån av även den äldre upplagan, något man vägrade tidigare.

– I samband med anmälningarna såg vi ett behov av att se över riktlinjerna och ändra strukturerna, säger Vintemar till Expressen.

Den äldre upplagan finns fortfarande kvar i Sverige. På Stockholms stadsbibliotek finns exempelvis 72 exemplar av den gamla versionen av Pippi i Söderhavet att beställa.

– En reflektion är att det här är viktigt att titta på målgruppen. Det kan finnas ett syfte att ha en bok kvar i utbildnings- och kunskapssyfte. Därför skulle man kunna göra en gammal version av den här Pippi-boken tillgänglig. Sedan finns det ett syfte att ha en bok som barnbok, att ha berättelsen på hyllorna. De två målgrupperna skiljer sig åt, påpekar Vintemar.

Tycker du att biblioteket gjorde rätt i att göra sig av med de gamla upplagorna?

Laddar ... Laddar ...

En del av den svenska debatten har handlat om huruvida Josefsson har fel. Den som är riktigt intresserad av hårklyverier om bokåtervinning och sortering kan lyssna på Medierna i SR.

Även HBL har tidigare uppmärksammat omarbetningen av Lindgrens verk. För lite perspektiv, läs gärna Fredrik Soncks kolumn.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03