Bok om karelska krigsflyktingar får hedersomnämnande

Detta foto av karelska krigsflyktingar fungerade också som original för bokens omslagsbild. Bild: Arkivbild/Finska armén

Aapo Roselius och Tuomas Teporas bok Kampen om den svenska jorden – Karelarna i Finlands svenskspråkiga områden 1940-1950 (finska originalets titel: Muukalaisten invaasio) har tilldelats ett hedersomnämnande i föreningen Historian ystäväin liittos prisutdelning för Årets historiska verk.

Boken handlar om de evakuerade karelska krigsflyktingar som, efter Finlands krig med och territorieöverlåtelser åt Sovjet, omplacerades i finlandssvenska områden i Finland. Detta gav upphov till en hätsk och fördomsfull debatt, där finlandssvenskarna beskylldes för bristande solidaritet medan dessa oroade sig för att deras minoritetskultur skulle "drunkna i ett hav av finskspråkiga"

Enligt juryns motivering visar Roselius och Teporas bok "obestridligt" att finska och svenska markägare fick bära en lika stor börda då det kom till omplaceringen av krigsflyktingar. Juryn berömde dessutom boken för dess mångsidighet.

Hbl intervjuade bokens författare den 24.9.2020. Boken är översatt till svenska av Hbls medarbetare Tobias Pettersson som också är historiker.

Första pris i tävlingen fick Lea och Santeri Pakkanens bok Se tapahtui meille som handlar om ingermanländarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning