Bok: Harkimo ville ha position i HIFK:s ledning – konfronterade Moberg på efterfest

Det blev Jokerit i stället för HIFK för Hjallis Harkimo på 1990-talet. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

En ny bok om Hjallis Harkimo berättar att han ville ha en ledande roll i HIFK. Då han inte fick det köpte han majoriteten av Jokerit.

Bokförlaget Otava gav på tisdagen ut Marko Lempinens bok Harkimo – Tarina likaisesta Harrysta (fritt översatt Harkimo – historien om Dirty Harry). Hjallis Harkimo har inte själv deltagit i arbetet med boken som handlar om honom utan Lempinen har gjort bakgrundsintervjuer och grävt i arkiven för att samla material till historien.

I boken berättar Lempinen om en efterfest på ett hotellrum på Hotell Hesperia sommaren 1990. Frank Moberg fungerade som hotellchef och var med på festen där också Harkimo, ishockeyförbundets före detta ordförande Kalervo Kummola och några till umgicks.

Enligt boken ska en "lindrigt berusad" Harkimo överraskande ha närmat sig Moberg och sagt:

– Vad i helvete är det för fel på dig? Varför låter du inte mig komma till HIFK?

Moberg fungerade som IFK:s ordförande och vd medan Harkimo var en känd IFK-supporter som hade på sig HIFK:s speltröja då han seglade runt jorden.

– Du ska få se att jag en dag kommer att ta din plats i IFK, ska Harkimo ha sagt enligt boken.

Moberg lär ha svarat kort åt Harkimo innan han lämnade efterfesten:

– Det är fritt fram för dig att pröva din lycka men det lär inte lyckas helt snart.

I februari följande år köpte Harkimo majoriteten av HIFK:s lokalkonkurrent Jokerit. Laget har spelat i KHL de senaste fem säsongerna. Harkimo har meddelat att han ska sälja sin andel av klubben men hittills har han inte presenterat någon köpare trots att han vid fleras tillfällen sagt att affären är så gott som klar.

Våren 1996 höll Harkimo på att hamna i slagsmål med Tommi Salmelainen, en av de starka männen i HIFK. Harkimo höll på att bygga Hartwallarenan och IFK hade meddelat att man stannar i Ishallen trots att man tidigare uttryckt ett visst intresse för att flytta till den nya arenan tillsammans med Jokerit.

Enligt boken ska en berusad Harkimo ha kallat Salmelainen för en förrädare.

– Vad i fittan håller ni på med? Du försöker förstöra mitt projekt, ska Harkimo ha skrikit åt Salmelainen enligt boken.

Situationen lugnade ner sig då före detta landslagsspelaren Heikki Riihiranta ingrep och hindrade att ett slagsmål bröt ut.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning