Biden i Europa – har landat i Storbritannien

USA:s presidentpar Joe och Jill Biden. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Hej Europa! Joe och Jill Biden har inlett sin första utlandsresa som USA:s presidentpar.Under en rad toppmöten i Storbritannien, Belgien och Schweiz ska Biden försäkra kollegor om att Amerika är tillbaka på världsarenan.

Air Force One lyfter på onsdagen mot flygbasen Mildenhall i Storbritannien. På kvällen träffar Joe och hustrun Jill Biden amerikanska militärfamiljer som är stationerade där – innan det officiella programmet drar i gång utanför St Ives i Cornwall i sydvästra England.

Det är där, på en hotellanläggning nära de böljande stränderna, som G7-ländernas ledarna möts för toppmöte under helgen. Men redan på torsdag har Biden en egen träff med premiärminister Boris Johnson.

Visa enad front

Det råder lite tvivel om vad han kommer att säga: Efter fyra år med företrädaren Donald Trumps isolationistiska politik är USA tillbaka på den globala arenan. Och – vid sidan av de pandemi- och vaccinutmaningar som världen står inför – måste USA och andra demokratier visa upp en enad front mot Ryssland och Kina.

"Frågan är avgörande för vår tid", slår presidenten fast i en debattartikel i tidningen The Washington Post inför resan.

"Klarar de demokratiska allianser och institutioner som format så mycket av vårt senaste århundrade av hoten och fienderna i vår moderna tid? Jag slår vad om det. Och under den här veckan i Europa har vi en möjlighet att bevisa det."

Möter Putin

Ryssland är ett givet samtalsämne vid måndagens Natotoppmöte i Bryssel. Men innan Biden ger sig av dit träffar han och hustrun drottning Elizabeth på Windsorslottet. Därefter återvänder Jill Biden till USA.

På tisdagen väntar så ett möte med EU:s ledare som främst väntas handla om pandemin, ekonomi och olika sätt att stärka den transatlantiska relationen.

Joe Bidens resa kulminerar i ett toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin i Genève i Schweiz nästa onsdag – som spås bli frostigt. Därifrån flyger presidenten direkt hem till Washington DC.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning