BoJo eller … vem efterträder May?

Följande kandidater, med början från vänster, återstår: Michael Gove, Boris Johnson, Jeremy Hunt samt Sajid Javid. Bild: TT-AP

Fyra ska bli två i jakten på det konservativa partiet Tories ledare i Storbritannien. Efter att ha fått överlägset flest röster i de senaste omröstningarna ser Boris Johnson ut att vara given som slutkandidat.Inför ytterligare två planerade omröstningar i dag handlar allt om vem som blir hans motspelare.

En efter en har försvunnit från det tiohövdade startfältet i omröstningarna de senaste veckorna och hittills har processen bjudit på få överraskningar. Boris Johnson, som fått smeknamnet BoJo, har gång på gång kammat hem flest av de 313 partirösterna med god marginal till närmsta konkurrent.

Två omröstningar

I dag kulminerar partiledarkampens första del i vad som väntas bli två omröstningar som följer på varandra. Resultatet av den första presenteras klockan 15 finsk tid. Om ingen av kandidaterna självmant drar sig ur väntar ytterligare en omröstning. Upplösningen väntas först efter klockan sex.

Förutom den tidigare utrikesministern Boris Johnson slåss ytterligare tre om partiledarposten: nuvarande utrikesministern Jeremy Hunt, miljöministern Michael Gove samt inrikesministern Sajid Javid.

Toryledare = premiärminister

Den senare stämmer in i favoriten Boris Johnsons krav på ett brittiskt EU-utträde oavsett avtal, medan Gove och Hunt är beredda att ytterligare försena ett brexit om parterna är nära en överenskommelse.

För de två slutkandidaterna följs dagens omröstningar av en landsomfattande turné och två tv-sända debatter, och det är partiets 160 000 medlemmar som till slut kommer att rösta om vem av de två som blir Tories partiledare tillika Storbritanniens premiärminister.

Resultatet offentliggörs i slutet av juli.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning