Bojkotten över – ligaklubbarna får möta Jokerit och skriva kontrakt med Jokeritspelare

Jokerit har spelat i den ryska ligan KHL sedan säsongen 2014–15. Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Ishockeyligaklubbarna river kontraktet som förbjud klubbarna att spela träningsmatcher mot Jokerit och skriva kontrakt med spelare som haft kontrakt med den finländska KHL-klubben i början av säsongen.

Då Jokerit lämnade den inhemska ishockeyligan för spel i ryska KHL beslöt den finländska ligan att klubbarna inte får värva spelare som i början av säsongen haft kontrakt med Jokerit och att klubbarna inte spelar träningsmatcher mot Helsingforsklubben.

Bakom beslutet fanns en stor bitterhet för hur Jokerit gick bakom ryggen på ligan då man förhandlade fram sin flytt till KHL.

I Jokerit har man varit missnöjda med beslutet och Konkurrens- och konsumentverket (KKV) har sedan 2017 utrett om det är tillåtet av ligaklubbarna att försvåra spelarnas rörlighet med ett kontrakt mellan ligaklubbarna.

KKV har nu kommit fram till att överenskommelsen, som funnits sedan 2014, är oproblematisk och därför har ligan och ligaklubbarna nu bestämt sig för att riva kontraktet.

Det betyder att spelare som inlett säsongen i Jokerit från och med nu kan flytta till en ligaklubb och att ligalag från och med sommaren 2020 kan spela träningsmatcher mot Jokerit.

Ligans vd Riku Kallioniemi säger i ett pressmeddelande att varje ligaklubb nu själva får avgöra hur man väljer att förhålla sig till Jokerit.

Ligan motiverade sitt beslut att inte tillåta klubbarna att värva Jokeritspelare med att man ville värna om den finländska hockeyns framtid. Det fanns en viss rädsla att Jokerit skulle skriva ett samarbetskontrakt med någon ligaklubb som gjort att ligaklubben fungerade som en slags farmklubb för KHL-Jokerit.

Under Jokerits tid i KHL har spelare som inte platsat i laget fått speltid i samarbetsföreningen Kiekko-Vantaa som spelar i Mestis.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning