Boende i det nerbrunna huset i London hade rapporterat om brandfara åt husägaren: "Vår oro togs inte på allvar"

Bild: AFP / Lehtikuva / Natalie Oxford

Det verkar som att brandvarnarna i det nerbrunna höghuset i London inte fungerade som de skulle. Flera av de boende har rapporterat till BBC att de noterat branden först då grannarna kommit och knackat på deras dörrar.

De boende i det nerbrunna huset i västra London hade åtskilliga gånger klagat om husbolagets säkerhetsrisker åt ägaren Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO). Enligt ett blogginlägg skrivet av husbolagets aktivgrupp Grenfell Action Group förra hösten har husen allvarliga säkerhetsrisker.

Enligt blogginlägget väckte en mindre brand orsakad av ett elavbrott år 2013 oro bland de boende. De klagade om riskerna till KCTMO men deras oro togs inte på allvar. BBC har inte lyckats kontakta KCTMO för kommentarer.

De boende har även varit oroliga för att husen i husbolaget inte är tillgängligt för utryckningsfordon och att de allmänna utrymmena i husen inte är säkra.

"Åtminstone kan inte KCTMO säga att vi inte varnat dem", skriver Grenfell Action Group i blogginlägget.

Brandvarnarna fungerade inte

Flera av de boende i det nerbrunna huset berättar för BBC att de inte hört några brandvarnare ringa under branden. De säger sig ha reagerat på att något var fel först då deras grannar kommit och knackat på dörren.

– Jag blev inte medveten om branden på grund av brandvarnare utan för att jag hörde någon i de nedre våningarna ropa "hoppa inte, hoppa inte", säger Paul Munakr, som bodde på husets sjunde våning, till BBC.

Flera andra boende rapporterar om liknande upplevelser till de brittiska medierna.

Huset i norra Kensington i London började brinna under natten mellan tisdag och onsdag. Brandkåren larmades till platsen klockan 01.16 och då var huset redan i fulla lågor. Brandkåren har kämpat för att släcka branden hela natten och onsdagsmorgonen. Tiotals personer har förts till sjukhus och åtminstone ett dödsfall är bekräftat.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning