Boeingplan med motorkrångel nödlandade i havet

Arkivbild på Boeingplan. Bild: Ted S. Warren/TT-AP

Ett lastflygplan av modellen Boeing 737 nödlandade natten mot fredagen i vattnet utanför Hawaiis huvudstad Honolulu sedan motorproblem konstaterats.

Två personer – båda piloter – befann sig ombord, och enligt preliminära uppgifter från den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har de båda kunnat räddas. Den ene lokaliserades av personal i en helikopter från kustbevakningen som hittade personen klamrandes sig fast vid flygplansstjärten. Den andra personen hittades av räddningstjänsten ovanpå ett paket som flöt i vattnet.

Båda fördes till ett sjukhus Honolulu, och enligt lokala medier är en av personerna svårt skadad och befinner sig i kritiskt tillstånd, medan den andre är allvarligt men inte livshotande skadad.

Larm om motorproblem

Att de båda skulle vara illa skadade har inte officiellt bekräftats.

Meningen var att Transair Flight 810 skulle flyga från Honolulu till grannön Maui men det vände efter att piloterna larmat om motorproblem.

Enligt ett uttalande från FAA tvingades planet nödlanda i havet under försöket att återvända till Honolulu. Händelsen inträffade vid halv två-tiden på natten, lokal tid.

Det havererade flygplanet var byggt av Boeing 1975, rapporterar Reuters, och hänvisar till handlingar hos FAA.

Andra Boeingproblem

Boeing säger i ett uttalande att bolaget "är medvetet om händelsen i Honolulu, Hawaii och följer situationen noggrant. Flygbolaget uppger också att det står i nära kontakt med den amerikanska haverikommissionen.

Boeing har under de senaste åren även haft problem med flygplansmodellen Boeing 737. Det fick börja användas igen i november förra året efter ett uppehåll på 20 månader. Modellen togs ur bruk sedan 737 Max varit inblandat i två haverier som ledde till att 346 människor miste livet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning