Böcker för alla

Bild: Maija Hurme

Vi tipsar om julklappsböcker för stora och små, fast anställda och frilansare, uthålliga och impulsiva, republikaner och rojalister, allätare och glutenintoleranta, Mannerheim-besatta och ordspråksrabblare.

Wilhelm Kvist, musikredaktör

Max Engman: Språkfrågan, 2016

Stilen är lite stel, men substansen desto mer kärnfull. För alla som i arbetet har att göra med dagens språkklimat är boken väsentlig läsning för att förstå den historiska bakgrunden. Hur uppstod de vi kallar finlandssvenskar och vad kallades de på 1800-talet? Intressant att notera hur författaren undviker begrepp som fennomani eller svekomani, eftersom de nationalistiska engagemangen enligt honom inte skall uppfattas som sjukdomar.

Angela Duckworth: Grit. The Power of Passion and Perseverance, 2016

Ingen self-help, men nog en psykologisk exposé av begreppen flit och uthållighet. Om vad som får somliga att plugga och förkovra sig i ett visst ämne eller sätta hela sitt liv på att öva (den hårt arbetande musikern är praktexemplet). Uthållighet belönas. Men också när karriärstigen kan se som vingligast ut och en person inte kan sätta ord på vad hen sysslat med eller varför hen fattat vissa val, finns det ibland högre syften som driver folk framåt. Flit och uthållighet betonas i mycket högre grad än begåvning. Kanske var det därför som Alexander Stubb i en Blue Wings-kolumn i fjol – med avstamp i boken – nändes förklara att han aldrig känt sig särskilt begåvad, men nog ibland blivit passionerat uppslukad av vissa fenomen.

Björn Elmbrant: Innan mörkret faller – ska 30-talet hinna ikapp oss? , 2015

Upplägget är intressant när författaren granskar de socialdemokratiska partiernas ageranden i 1930-talets Tyskland och Sverige sida vid sida. Medan svenskarna var fullt upptagna av folkhemsbygget var tyskarna närmast handfallna i att bemöta Hitler. Tysklands väg mot nazismen inte var oundviklig, utan konsekvensen av en rad vägval, menar författaren. Just därför är boken betungande läsning i dessa tider när fascismen ständigt sticker upp huvudet ovanför ytan.

Pia Ingström, litteraturredaktör

Rosa Liksom: Everstinna, 2017

Bild: Pressbild

Hur man blir fascist, förälskad, förnedrad. Den gamla överstinnan minns sitt liv i en nattlig monolog; kriget med och mot tyskarna i Lappland, den ideologiska glöden, den lustfyllda förälskelsen, den förfärliga misshandeln. Författaren Annikki Kariniemis och jägaröverste Oiva Willamos biografier utgör råmaterialet, på Liksoms språk blir det skönlitterärt guld. Den som inte tror sig mäkta med den nordfinska dialekten får vänta på Janina Orlovs svenska översättning.

Martina Moliis-Mellberg: 7, 2017

Poesi som ger väldigt mycket berättelse på få sidor. "En undervattensrygg har också känslor", och den kan smekas, försiktigt, med tyngd och lina. Dessutom får vi lära oss vad en batyskaf är. En saklig bok om underliga besattheter, och om att vilja ta med sig en älskad i djupet, alldeles obehagligt mycket.

Carola Ekrem (utg.): Många krokar i långdansen. Finlandssvenska ordspråk och talesätt, 2017

För kaffebordet och nattduksbordet. Tusentals talesätt och ordspråk för ensam läsning och gemensam muntration. Ett som passar för det 100-årsfirande självgoda Finland är Tenalavarianten av det latinska "Nam tua res agitur, paries cum proximus ardet – det angår dig om din grannes vägg står i brand", Horatius) som lyder så här: "De ä inte långt ti vår bastu, när grannens brinner."

Tommy Westerlund, ledarskribent

Henrik Meinander: Gustaf Mannerheim. Aristokrat i vadmal, 2017

Henrik Meinanders lättlästa och välskrivna biografi är antagligen den bästa av många Mannerheimböcker som har utgivits i år. Här beskrivs Mannerheims militära och politiska insats i Finland. En central fråga som tas upp är Mannerheims inställning till Finlands självständighet.

Sture Lindholm: Fånglägerhelvetet i Dragsvik, 2017

Bild: Pressbild

Självständighetsjubileet har uppmärksammats stort i nyutgiven facklitteratur i år. Sture Lindholms bok koncentrerar sig på en länge bevarad hemlighet eller kanske hellre en länge förträngd verklighet. Det är ingen uppmuntrande läsning och Lindholm sparar inte på faktadetaljer. Men det är ett kapitel i vårt lands historia som måste komma upp till ytan förr eller som i det här fallet senare.

Björn Häger: Uppdrag Bildt, 2017

Författaren försökte förgäves få en lång och grundlig pratstund med bokens huvudperson Carl Bildt. Även om det trots idoga försök inte lyckades har Häger åstadkommit en diger och underhållande berättelse om Sverige genom en unik svensk politiker som redan som tonåring fungerade som rektorns ersättare på Östra Real under en tre veckors skolstrejk.

Annika Hällsten, kulturreporter

Birgitta Ulfsson och Stig Hansén: Birgitta Ulfsson – med och mot min vilja, 2017.

– Jag kände mig som en älgkalv, berättade Birgitta Ulfsson när hon i en intervju för Hbl i våras, refererade känslan av utanförskap under åren i elevskolan. Intervjun gjordes inför utgivningen av den bok hon själv vägrade kalla memoarer. Boken om en av våra mest lyskraftiga skådespelare är en fantastisk samling Bisse-minnen och -anekdoter, med oefterhärmligt tonfall, självironi och glimten i ögat. Lyckligtvis hann den utkomma innan Ulfssons bortgång i oktober.

Sanna Mander: Nyckelknipan, 2017.

Bild: Schildts & Söderström

För vänner av Lennart Hellsings underfundiga ordlekar kommer här en finlandssvensk barnbok med rim och ordlekar av samma höga klass, och med suveränt bildspråk. Finns även på finska med titeln Avain hukassa.

Alex Schulman: Glöm mig, 2017.

Om en älskad mamma vars personlighet förändras när hon börjar supa. Borta är briljansen och ömheten, kvar finns ett vresigt humör och en tom blick. Alex Schulman skriver starkt och berörande om sin mor Lisette Schulman, om familjen Schulmans stora hemlighet och om den svåra vägen till försoning mellan mor och son.

Sally Bedell Smith, Prince Charles. The passions and paradoxes of an improbable life, 2017.

Länge var prins Charles den mest missförstådda i det brittiska kungahuset. Hans pappa, prins Philip, tyckte att han var för mjäkig och i äktenskapet med prinsessan Diana var det hon som fick sympatierna. Sally Bedell Smith tecknar ett porträtt av en udda kunglighet.

Petra Miettinen, dagboksredaktör

Malin Båtmästar: Naturligt glutenfritt, 2017.

Det här är kokboken som jag väntat på i alla år, utan att veta att jag behövde den. Bokhyllan hemma rymmer tiotals böcker med glutenfria recept som har resulterat i platt bröd, smuligt bröd, degigt bröd ... ja, ni vet.

Men nu äntligen har Malin Båtmästar knäckt koden och tagit fram recept på glutenfritt bröd som också den glada hemmabagaren har en god chans att lyckas med. Tomatbröd, havrelimpa, lingonbröd ... jag kan knappast vänta tills jag hinner baka dem alla! Och medan ugnen är varm så vispar jag ihop den franska chokladkakan också.

Niklas Ekstedt: Ekstedt över öppen eld, recept för det analoga köket, 2017.

Bild: Ordfront

Är du också trött på att grilla korv på skogsutflykten? Den svenske Michelinkocken Niklas Ekstedt berättar hur man med enkla förberedelser kan servera gourmeträtter runt lägerelden, som surdegsbröd med skagenröra.

Många recept lämpar sig bäst för eldstaden inomhus. Ekstedt pratar sig varm för gjutjärnspannan och nordiska råvaror och lär oss ta vara på naturens godsaker, allt från svamp till krusbär.

Fredrik Sonck, kulturchef

Ulla Donner: Spleenish, 2017.

Kombinationen text plus bild kan skapa alldeles särskilda former av satirisk undertext. Så sker åtminstone i Ulla Donner i serieberättelse Spleenish, en originell röst för en generation. Det vore hemskt att ringa in en målgrupp här, men den som intuitivt förstår att det kan vara en grov förolämpning att kallas ung och lovande kan glädja sig åt denna gott lovande debut.

Adrian Perera: White Monkey, 2017.

Adrian Pereras debut har kanske främst uppmärksammats av politiska skäl. Väl så, den bryter ny mark. Men också frånsett det politiska ärendet, är White Monkey en sparsmakat och drabbande drama, med ett språk som är lika kontrollerat som effektivt. Bara att kapitulera.

Simon Sebag Montefiore: Den sista tsardynastin Romanov 1613-1918, 2017

Från att dynastin föds med en ängslig tonårspojkes oväntade upphöjelse till att den avslutas med det kallblodiga mordet på en annan – se här, en veritabel tegelsten. Researcharbetet är vansinnigt omfattande, och också om framställningen riskerar att bli något monoton på sina ställen är tsarernas prestationer och galenskaper fascinerande läsning. Mest imponerande är Katarina den stora, men genomgående handlar det lika mycket om vad makten gör med tsaren som om vad tsaren gör med makten.

Mia Österlund, barnboksforskare

Petter Lidbäck & Per Dybvig: Mördarmormor, 2017

Mormor barnvaktar och drar skröna efter skröna om hur hon, med ett enkelt tumtryck, mördar folk som stör henne. Gastkramande humoristisk satir med bilder som kramar allt ur det galna konceptet barnvakten som inte gjorde som hon skulle. Inget för moraltanter och fegisar.

Ulf Stark & Marcus-Gunnar Pettersson: Åskan, 2017

Bild: Pressbild

För Ulf och bästisen Bernt är grannen Oscarsson/Åskan med hårtofsar som sticker ut ur öronen en läskig jätte. Ändå dras Åskan till Ulfs mammas skira pianospel, som han tårögd tar del av under lyktstolpen utanför deras hus. Hur hålla sams och hantera sitt vemod, är frågor som väcks i denna finstämda, finurliga berättelse av klassiskt Ulf Stark-snitt.

Sara Lundberg: Fågeln i mig flyger vart den vill, 2017

Sinnlig, drabbande konstnärsbiografi i bildroman-format och komprimerad kvinnohistoria. Berta Hanssons (1910-1994) obändiga lust att bli konstnär beskrivs i koloristiska, poetiska collage där flicklängtan och konstnärsdrömmar stöts mot krassa klassvillkor och patriarkala förväntningar. Poetiskt berusande med råge.

Maria Lassén-Seger, barnboksforskare

Luke Pearson: Hilda och den svarta hunden, 2017.

Kaxiga och nyfikna Hilda på nya äventyr bland troll, jättar och mytiska bestar. Spännande och humoristisk tecknad nordic noir för barn, med blinkningar till Mumindalen och fornnordisk mytologi.

Annika Thor: En ö i havet, Näckrosdammen, Havets djup, Öppet hav, nyutgåvor i pocket 2017.

Steffi skickas med sin lillasyster till Sverige från judeförföljelserna i andra världskrigets Wien. Det stränga och enkla livet på ön utanför Göteborg, längtan till och rädslan för föräldrarna skildras ärligt och naket. Starka, envisa, sköra och omtänksamma Steffi är en hjältinna i bredd med Anne på Grönkulla. Rakt in i hjärtat går böckerna om livet som ensamkommande flyktingbarn.

Karin Erlandsson: Pärlfiskaren, 2017.

Någonstans i havets djup döljer sig en mytomspunnen pärla som får pärlfiskare att lämna allt i hopp om att hitta dyrgripen. Begäret efter denna ögonsten väcks också hos enstöringen Miranda. Men jakten på ära och framgång får oväntade följder när hon får sällskap av ett barn som bär på en egen längtan. Medryckande läsäventyr för hela familjen.

Malin Slotte, tv- och filmredaktör

Johanna Holmström: Själarnas ö, 2017

Bild: Pressbild

En av våra bästa stilister och suggestiva berättare tar sig i sin senaste roman an hur kvinnlig galenskap hanterats genom historien. Perspektiven är tre olika, platsen det numera nerlagda sinnessjukhuset på Själö i Åbolands skärgård.

Sonja Ahlfors, Johan Isaksson, Joanna Wingren: Någon hatar oss igen, 2017

En coffee table book med roliga och frispråkiga Blaue Frau-duons fragmentariska chattkonversation fulsnyggt illustrerad. Namn på omtalade (ogillade) personer konsekvent censurerade, så skvallervärdet är stort. Underhållande och njutbar chattprosa där två röster flätas samman till en.

Mikael Crawford: En liten bok om nästan ingenting, 2017

Den som kommer ihåg Crawford som kolumnist i Studentbladet är inte förvånad över vare sig debuten eller stilen. Förlaget Vildas försäljningshit är en ruffig bok om dryckjom och skörlevnad, mörkt rolig och grymt tragisk. Vackra är inte dessa bygdeskrönor, men läsvärda.

Lena Skogberg, nyhetschef

Philip Teir: Så här upphör världen, 2017

Philip Teir har sagt att han vill skriva samtidsromaner, böcker som tar itu med de neuroser som finns i oss idag. Han jämför med anglosaxiska storheter som Zadie Smith och Jonathan Franzen; romaner som deras saknas i finländsk litteratur idag. Men i "Så här upphör världen" ger Teir oss just en samtidsroman med hög igenkänningsfaktor i tid och rum. En familj tar bilen till sommarstugan i Österbotten och en smått klaustrofobisk resa i mänskliga relationer tar vid. Det är en förbryllande läsupplevelse där Teir ledsagar oss med en blandning av ironi och medkänsla.

Arundhati Roy: Den yttersta lyckans ministerium, 2017

Bild: Pressbild

När Arundhati Roy besökte Helsingfors i höstas beskrev hon sin nya roman som en stad: planerad, jo, men samtidigt vild och organisk. Och sådan är den, den första boken av Roy på tjugo år. Hon berättar flera historier, lager på lager. Det är en bok om politik och kärlek, en bok till de otröstliga. En rasande skickligt berättad historia, med Kashmir som ett epicentrum. Arundhati Roy kallas ofta aktivist men det är ett epitet hon värjer sig emot: "Författare har alltid skrivit om samhälleliga orättvisor, och i ett land som Indien som inkorporerat ojämlikheten i kastsystemet har man inget val."

Pia Ingström Litteraturredaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning