Bluffkonstverk såldes för miljoner euro

Ansedda auktionshus och gallerier har sålt bluffkonst, som värderas till över nio miljoner euro, av påhittade konstnärer.

"Eftersom vi på Bukowskis sålde verken för ett par år sedan och därmed gått i god för deras äkthet brast vi i våra rutiner när vi bedömde dessa verk", skriver Sara Bourke, pressansvarig på Bukowskis, till SVT:s Kulturnyheterna, vars granskning visar att flera auktionshus har sålt bluffkonst.

Det rör sig om verk av signaturerna Tom Moore och Alexander Vasilenko, som inte tycks existera. Det finns visserligen en konstnär vid namn Tom Moore, men han har ingenting att göra med den konst som säljs på auktionssidorna, som i själva verket är enkla fotomontage skapade av en grafiker tillsammans med en annan svensk konstnär. De är även signerade av en gallerist som säger sig ha blivit förd bakom ljuset.

"Det här är ett bedrägeri och vi kommer därför att lämna in en polisanmälan. Ett konstbedrägeri där man som vi förstår det hittat på identiteter och därefter skapat konstverk. Sådant här ska inte få förekomma", skriver Sara Bourke till Kulturnyheterna.

I ett kompletterande pressmeddelande klargör Bukowskis hur många konstverk det handlar om för deras del: 49 litografier signerade Tom Moore till ett totalt belopp av 8 500 euro och 47 litografier signerade Alexander Vasilenko till ett totalt belopp av 12 000 euro.

Priset per verk har varit mellan 30 och 740 euro. Samtliga verk såldes under perioden mars 2009 till januari 2018.

"Vår kontroll gjordes utifrån förstahandsmarknadens information om de aktuella verken och det var inte tillräckligt. Vi kommer nu att kontakta de aktuella köparna", säger Sara Bourke i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning