Blues i fortsatt knipa

Tingsrätten i Esbo behandlar Blues på måndag. Bild: Jussi Nukari

Tage Johansson gör ett nytt försök i kväll. Målet är att samla in hundratusentals euro. Konkurs hotar på måndag.

Januari var ingen bra månad för Tage Johansson. Det var då som han tog över som ordförande i Ishockey Esbo Ab, bolaget bakom Blues. Läget var nattsvart då och är om möjligt ännu mörkare nu. Publikmagneter som Kim Hirschovits och Siim Liivik hade lämnat laget på hösten och trafiken ut fortsatte. Spelarflykten har ebbat ut då det inte längre fanns spelare som kan lämna laget. Å andra sidan är också säsongen slut. Kvar finns skulderna som är minst 300 000 euro. I sammanhanget en struntsumma, kan man tänka. Men det finns andra utgifter av vilka nästa säsongs lagbygge är i mångmiljonklassen.

I slutet av februari avslogs Blues och Johanssons ansökan om företagssanering. Utgående från skulderna och de senaste årens kaotiska penninghållning kunde tingsrätten inte omfatta bolagets plan att säsongen 2018–2019 göra en vinst på 400 000 euro.

Vem betalar?

Efter tingsrättens beslut har Johansson och Blues försökt skramla ihop pengarna genom en frivillig företagssanering. Det betyder att man förhandlar med fordringsägarna, bland andra Skatteverket, och försöker fort hitta placerare. Åtminstone ett infotillfälle för intresserade placerare har redan hållits och ett nytt arrangeras på fredag kväll.

Som HBL berättat har Esbo stad i flera års tid skjutit in betydande summor i Metro Arenan i Hagalund (ishallen som tidigare hette Barona). Staden har årligen gett hockeylaget direkt och indirekt stöd motsvarande flera hundra tusen euro och på olika sätt stött även Esbo Arenor Ab, som hyr ut arenan. Exempelvis betalade staden nyligen 500 000 för euro rättigheterna till ishallens namn.

Peninngströmmarna har kritiserats av förtroendevalda och föreningsaktiva som HBL talat med. Enligt kritikerna borde skattepengarna fördelas jämnare mellan olika idrottsgrenar. En öppen diskussion om fördelningsprinciperna har efterlysts.

Vad händer på måndag?

Affärsmannen Jussi Salonoja är en som på egen hand kan rädda alltsammans. Enligt Iltasanomat är miljonären Salonoja, som äger ishallen och har tidigare ägt Blues, beredd att ta över hockeyn igen. Parterna lär inte tala med varandra så kommunikationen sker via tingsrätten, men Salonojas största intresse är inte Blues utan allt det som planeras i anslutning till ishallen, bland annat bostäder. Möjligheter som metron medför, som stadsdirektör Jukka Mäkelä uttrycker saken.

Skulle Blues gå i konkurs kan det få följder för Esbo Arenor Ab, som har räknat med en stor mängd hemmamatcher säsongen 2016–2017. Verkställande direktören Patrik Ekman säger att de 30 matcherna är en betydande inkomstkälla för Esbo Arenor Ab.

– Men absolut ingen ödesfråga. Efter den godkända saneringsansökan har vi fått saker och ting i rullning, säger han.

Blueshärvan diskuteras i Esbo tingsrätt på måndag. Då ska det finnas pengar på kontot.

Också företaget som Patrik Ekman leder var på konkursens brant. Katastrofen kunde undvikas tidigare på vintern.

Enligt Patrik Ekman är "ingen på väg i konkurs." Tage Johansson hade inte i går tid för en kommentar.

– Tiden går till förhandlingar med investerarna. Jag ber om ursäkt men intervjuer till höger och vänster är bort från det som jag måste göra just nu, skriver han i ett epostmeddelande.

HBL skulle bland annat ha velat ha svar på frågan varför Johansson antyder att det finns ett fullmäktigebeslut enligt vilket staden ska stödja ligahockeyn? För ett sådant beslut finns inte, enligt chefsjurist Timo Kuismin vid Esbo stad.

– Tage är en duktig kille, säger Patrik Ekman.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning