Blomqvist vikarierar när Henriksson behöver vila: "Ingen är en övermänniska"

SFP:s ordförande justitieminister Anna-Maja Henriksson har haft bråda tider på sistone. Beslutet att flytta fram kommunalvalet på grund av epidemiläget inbegrep extra mycket arbete och föranledde en massiv och delvis osaklig kritikstorm. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Minister Thomas Blomqvist kommer att vikariera för ministerkollegan och partiordföranden Anna-Maja Henriksson då det behövs under hennes sjukskrivning fram till måndag.

En extrem arbetsbörda i kombination med hård press ligger bakom justitieminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) sjukskrivning som tillkännagavs på onsdagen.

Henriksson uppger för HBL att hon har jobbat väldigt långa dagar under en väldigt lång tid, också veckoslut. Den senaste tiden har det skett under extremt stor press.

"Det sätter sina spår. Man måste lyssna till sin kropp och sin läkare. Ingen är en övermänniska", skriver Henriksson i ett SMS.

Henriksson hade en trolig störning i blodcirkulationen för tre år sedan, vilket hon betecknar som en varningssignal att ta på allvar. Hon skriver att hon nu följer läkarens råd och ser fram emot att vara tillbaka på jobbet på måndag.

Partiordförandena i regeringspartierna ska träffas på fredag och då sannolikt diskutera bland annat de begränsningar i utomhusvistelse som man berett som en eventuell sista åtgärd, om epidemiläget inte annars blir bättre. Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, ska vikariera för Henriksson där det behövs fram till måndag.

Vasabladet/ÖT var tidigare ute med nyheten om bakgrunden till Henrikssons sjukskrivning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning