Blomqvist om vad han sett: Det har fått mig att må dåligt

Thomas Blomqvist på Vasa stadshus kvällen före partidagen. Blomqvist är ny minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, och arbetar vid Justitieministeriet. Bild: SFP/Johan Hagström

Thomas Blomqvist vill som jämställdhetsminister bidra till att köksbordsdiskussionerna med barnen om jämställdhet blir mer optimistiska.

Det var en rörd nybliven minister Thomas Blomqvist som anlände till partidagen i Vasa, och fick publiken att skratta då han medgav att förvirringen den tredje dagen som minister ännu är stor. "Jag har ständigt dålig koll", sade han och uppmanade alla att komma med input då han i rasande fart ska sätta sig in i de nya portföljerna.

Mer allvarligt talade han om vad han sett kring sig när det gäller jämställdhet.

– Jag har tre systrar och har haft många vänner som varit flickor, kvinnor. Jag har märkt att de inte har fått samma behandling bara på grund av sitt kön. Det har fått mig att må dåligt. Jag har inte alltid kunnat göra tillräckligt.

– Nu är det ett drömjobb att vara minister för jämställdhet. Det känns mycket meningsfullt för köksbordsdiskussionerna med mina döttrar och min son. Att vi ska ha samma möjligheter, oberoende av kön, bakgrund och uppväxt, sade Blomqvist i ett tal till partidagen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning