Blomqvist avslutar kanonsäsongen i EM

Nathalie Blomqvist har haft en sagolik säsong. Bild: Lauri Heino/Lehtikuva

IK Falkens Nathalie Blomqvist har haft en strålande säsong – och i december debuterar hon i terräng-EM.

Blomqvist tog ett enormt steg framåt i somras – hon krossade sina rekord, tog sitt första FM-silver, och var ynka två hundradelar från medalj i U20-EM i Borås. Säsongen är inte riktigt över ännu, för 8 december springer Blomqvist i terräng-EM i Lissabon.

– Det är lite nytt för mig. Jag har inte alls sprungit mycket i terräng. Det blev några tävlingar före EM, men jag tror det blir bra, säger Blomqvist som var trea i U20-kategorin i NM i Vierumäki nyligen.

Rekordslakt

IK Falken-löparen putsade sitt PB på 1 500 m fyra gånger i sommar, förbättrade sitt PB på 800 m två gånger, och klarade dessutom av att förbättra sitt PB på 3 000 m tre gånger. Hon hyvlade mer än tio sekunder av sitt PB på 1 500 m och tog nästan tre sekunder av sitt rekord på 800 m.

Blomqvist vann FM-silver på 800 m och FM-brons på 1 500 m – men det var på 3 000 m som hon var ytterst nära en skrällmedalj i U20-EM. Hon har inte riktigt bestämt sig för vad som är hennes huvudsträcka ännu.

– Så länge det går försöker jag springa allihopa. JAlla sträckor gynnar varandra, men kanske att det är 800 m och 1 500 m som är mina favoriter?

Vad är det som gör medeldistanserna till din favorit?

– Det är mera snabbhet, snabbhetsuthållighet, mera action, säger Blomqvist.

Stafettguld

Pedersöreföreningen IK Falken har skördat framgångar i löpning under de senaste åren. Blomqvist har inte saknat förebilder under sin uppväxt.

– Alla inspirerar varandra lite. Man ser hur bra det går i stafetterna och blir inspirerad, säger hon.

– Jag har sett upp till Erikssonsflickorna och Karin Storbacka. Det var jätteroligt då jag fick springa stafett med dem 2017 och vi tog guld.

Det var i FM 2017 som IK Falken vann guld på 4x800 m med laget Sandra Eriksson-Karin Storbacka-Nathalie Blomqvist-Zenitha Eriksson. Ett stort ögonblick för Blomqvist, som då var 16.

Idrottsgymnasium

Blomqvist studerar för fjärde året i Vörå idrottsgymnasium. Det har fungerat utmärkt att kombinera studierna med träningen och Botniahallen i Vasa ligger på 20 minuters avstånd.

– Jag brukar träna ganska mycket med Cecilia Österblad i Vörå. Jag kan springa med pojkarna i föreningsträningarna. Jag springer en ganska stor del av min träning i grupp. Tror det är bra, säger hon.

Träningen underlättas en del i framtiden av att Blomqvist är en av åtta unga idrottsutövare som blivit valda till friidrottsförbundets nya supertalanggrupp. Med hjälp av stödet planerar hon bland annat två utomlandsläger i vinter och vår.

– Det är viktigt för en löpare att komma bort från vintern och halkan, säger hon.

JVM i Kenya

För tillfället tränar Blomqvist omkring 80 km i veckan, fördelat på 8-10 träningspass. Det har känts bra.

– Nästa säsong är ungdoms-VM i Kenya mitt huvudmål, men jag har inte slagit fast några resultatmål ännu. Jag har förbättrat min nivå ganska ordentligt den här säsongen och kanske inte kan ta lika stora steg nästa år. Jag hoppas kunna förbättra jämnt, säger Blomqvist.

Ålder: 18

Förening: IK Falken

Tränare: Caroline Smedberg

Meriter: två FM-brons på 1 500 m (2018, 2019), FM-silver på 800 m (2019), FM-guld på 4x800 m (2017), FM-brons på 4x800 m (2019), fyra på 800 m i U20-EM 2019.

PB: 800 m: 2.07,62, 1 500 m: 4.15,13, 3 000 m : 9.19,65.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning