Apoteken drar in blodtrycksmedicin av säkerhetsskäl

Patienter som är oroliga eller vill byta medicinering uppmanas kontakta läkare eller apotek. Bild: Mostphotos

Efter att orenheter hittats i ett blodtrycksläkemedel som används av 150 000 finländare plockar apoteken bort produkten från hyllorna.

Det blodtrycksläkemedel som nu återkallas säljs under namnet Losartan och importeras av bolaget Orion. Det förskrivs mot förhöjt blodtryck och hjärtinsufficiens.

Återkallandet beror på att europeiska myndigheter hittat orenheter i tabletter från en indisk fabrik. Den finska importören har däremot inte mätt upp orenheter över tillåtna gränsvärden i sina produkter. Losartan Orion (12,5 mg, 50 mg och 100 mg) och Losartan/hydrochlorothiazide Orion (50 mg/12,5 mg och 100 mg/25 mg) dras in för säkerhets skull medan ärendet utreds bättre.

De som använder produkterna uppmanas fortsätta sin medicinering och inte avbryta den på egen hand eftersom tabletterna enligt myndigheterna inte orsakar några akuta hälsorisker och det kan vara farligare att avbryta medicineringen än att fortsätta med den.

Orenheterna som fått myndigheterna på tårna har funnits i partier som tillverkats i den indiska fabriken Hetero Labs. En europeisk läkemedelskommitté har nu dragit in fabrikens kvalitetscertifikat, vilket innebär säljstopp för produkten.

Europeiska läkemedelsmyndigheter har under hela hösten undersökt orenheter i läkemedel av samma typ som den aktuella eftersom man sett att de ökar cancerrisken hos försöksdjur. Vilka risker orenheterna innebär för människor vet man inte.

Senast i somras granskade de europeiska läkemedelsmyndigheterna andra problematiska blodtryckstabletter – då produkter som kom från kinesiska tillverkare. I somras gällde problemen blodtrycksläkemedel med valsartan som verksamt ämne. Också då uppmanade Fimea patienter att inte avbryta medicineringen.

Patienter som är oroliga eller vill byta medicinering uppmanas kontakta läkare eller apotek.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning