Blodtjänst samarbetar med Facebook – vill hitta nya blodgivare

Blodtjänst samarbetar nu med Facebook får att hitta nya blodgivare. Arkivbild. Bild: Catariina Salo/SPT

Varje dag behövs 800 blodgivare för att fylla behovet av blod. Nu slår sig Blodtjänst ihop med Facebook för att hitta nya givare.

Blodtjänst vid Finlands Röda Kors (FRK) börjar samarbeta med Facebook för att få personer i åldern 18–65 att ge blod. Den nya funktionen skickar aviseringar när blodgivningsställen som finns i användarens närhet behöver blodgivare.

Vid Blodtjänst gläds man åt att Facebook har infört den nya blodgivarfunktionen i Finland. Med hjälp av den hoppas man nå nya blodgivare och påminna gamla om att kontinuerligt ge blod. Det behövs dagligen cirka 800 blodgivare för att upprätthålla sjukhusens behov.

Varje donation kan hjälpa upp till tre patienter.

Det behövs 800 donationer varje arbetsdag för att tillgodose patienters behov i Finland.

Blodtjänst behöver minst 20 000 nya givare per år.

2019 samlade Blodtjänst nästan 200 000 bloddonationer.

Blodplättarna, som exempelvis ges till cancerpatienter, kan bara förvaras i fem dagar. Därför behövs regelbundna donationer under hela året och nya donatorer varje dag.

Blodtjänst samlar endast in blod för att tillgodose behoven hos finska sjukhus.

Unga kvinnor mellan 18-25 år rekommenderas att donera blod högst en gång per år, medan andra kvinnor högst 2-3 gånger per år och män högst 3-4 gånger per år. Lägsta intervallet mellan bloddonationer är 91 dagar för kvinnor och 61 dagar för män.

Facebooks funktion för bloddonation tar inte hänsyn till om du kan donera eller inte. På Blodtjänsts sajt kan du kontrollera om du kan ge blod.

Att donera blod är tryggt även under pandemin.

Sedan Facebook lanserat blodgivarfunktionen 2017 har över 70 miljoner personer anmält intresse av blodgivning. Finland är det första nordiska landet att införa funktionen.

Via blodgivarfunktionen kan Facebookanvändare mellan 18 och 65 år meddela att de vill bli blodgivare. När man visat sitt intresse får man aviseringar och påminnelser om att donera blod. Det går att bli förstagångsgivare fram till att man fyller 59 år.

Den som vill anmäla sig anger bara att hen är villig att bli blodgivare och förbinder sig inte till något. Facebook begär inga uppgifter av användarna eller delar information med Blodtjänst.

Funktionen hittas genom att söka på ordet blodgivning på Facebook.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning