Blockkedjan upprätthålls genom guldgrävning

En stor bitcoinfarm i provinsen Sichuan i Kina. Tibetanska Kun, som arbetar som chef på farmen, hörde om bitcoin 2015 och började själv investera. Sichuan kallas ibland för världens huvudstad för bitcoinutbrytning. I provinsen finns mycket vattenkraft vilket är perfekt för det stora energibehov som farmerna har. Bild: EPA/LIU XINGZHE

Eftersom en blockkedja är decentraliserad är det upp till vanliga användare att förse kedjan med den ansenliga datorkraft som krävs för att upprätthålla den. För att få människor att göra det här har man introducerat en sorts guldgrävarmekanism.

För att upprätthålla en blockkedja krävs ett visst antal datorer eller så kallade noder. I sin grundläggande form har de här alla en kopia av blockkedjan, men de ser också till att den är kryptografiskt säker.

För att ett nytt block ska kunna läggas till blockkedjan, krävs det att en nod ska lösa ett matematiskt kryptopussel eller ett så kallat bevis-på-arbete-problem (på engelska proof-of-work) som är kopplat till det föregående blocket i kedjan. På det här sättet tryggar man att blocket har varit tilläckligt svårt att skapa, och i förlängningen gör det att blockkedjan praktiskt taget är omöjlig att modifiera i efterhand. För att modifiera blockkedjan borde man ha mera datorkraft än alla noderna tillsammans.

Men för att man ska få tillräckligt med noder att göra det här grundläggande arbetet finns det en funktion inbyggd som belönar med ny kryptovaluta den nod som lyckas lösa ett block. Bitcoins skapare Satoshi Nakamoto jämförde det här med guldgrävare som använder sig av resurser för att bryta ut nytt guld i ekonomin. Därför talar man också på engelska om mining.

Det är också en av orsakerna till att Ethereum har en egen kryptovaluta trots att det inte ska vara den huvudsakliga funktionen för den blockkedjan.

Grafikkorten tar slut

En nod kan vara allt från en enkel hemmadator till industrialiserade farmer som i stor skala försöker bryta kryptovaluta.

I dagens läge är det en dators grafikkrets som är bäst lämpad för att lösa kryptopusslen. Det här har fått en intressant sidoeffekt där marknaden för så kallade grafikkort på en del håll har blivit helt snedvriden.

Grafikkort används traditionellt i speldatorer och i arbetsdatorer inom olika visuella områden. Men nu köps många av grafikkorten upp för att bryta kryptovaluta, vilket gör det svårare för dem som vill bygga en speldator. Det här är också ett fenomen som märkts av i Finland.

– Det verkar som om midsommarhelgens populäraste produkt är ett grafikkort i stället för en grill, sade Verkkokauppa.coms vd Samuli Seppälä i ett pressmeddelande i somras.

På verkkokauppa.com var man förvånad över att grafikkorten plötsligt blev sådana storsäljare mitt i juni. Men en titt på värdet på Ethereums kryptovaluta visar att den fyrfaldigades i värde mellan mitten av maj och mitten av juni.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning