Blocken krackelerar i Danmark, oheliga allianser under uppsegling

Bild: Wilfred Hildonen

Den heta romansen mellan socialdemokrater och populister innebär att Danmark är på väg mot sitt mest spännande val på länge.

Vadslagningarna är i full gång. När ska den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen uttala det magiska ordet "valg"?

Det hetaste stalltipset är att han gör det i början av nästa år, 2019. Men det kan också bli nu på senhösten. Det som avgör är opinionsmätningarna som visar vilken uppslutning statsministerpartiet Venstre har. Och det som påverkar det är förstås innehållet i politiken.

En sådan sak är statsbudgeten, eller finansloven som danskarna säger. I fjol höll det på att gå galet med den då den borgerliga minoritetskoalitionen, som förutom Venstre består av Det Konservative Folkeparti och Liberal Alliance, hade svårt att få igenom budgetförslaget. Playmaker i det rävspelet var som så många gånger förr populisterna i stödpartiet Dansk Folkeparti.

I år måste statsbudgeten sys ihop betydligt elegantare om statsministerpartiet ska ha skuggan av en chans i det kommande valet till Folketinget. Och det vet Lars Løkke Rasmussen.

Därför bedriver han noggrant taktikspel med tidpunkten för valet.

Det är ett mycket speciellt maktmedel som den danska statsministern har, och som de danska statsministrarna av hävd inte dragit sig för att använda som påtryckningsmedel. Grundlagens trettioandra paragraf säger att val ska hållas inom fyra år efter föregående val. Det betyder att nästa val ska hållas före 17 juni 2019.

Men det är alltså statsministern som avgör tidpunkten. Kutymen är att det sker med tre veckors varsel. De danska valkampanjerna är med andra ord korta men intensiva.

Partierna valarbetar också däremellan, man kan se valreklam i gatubilden med jämna mellanrum. Att det drar ihop sig till val märks också på att de politiska insatserna höjs.

Till den kategorin hör det utspel som socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen gjorde i början av juni. Hon meddelade då att sossarna siktar på att bilda en enpartiregering efter nästa val ifall regeringsmakten tillfaller dem.

Senast socialdemokraterna ledde regeringen, med Helle Thorning-Schmidt som statsminister, samregerade de med Radikale Venstre som då leddes av Margrethe Vestager. Men nu signalerar alltså Frederiksen ett uppbrott från det decennierlånga samarbetet.

I stället flirtar hon ogenerat med Dansk Folkeparti och det talas allmänt om att de två har en het romans på gång.

Nyckelordet är utlänningspolitiken. Frederiksen har sagt att socialdemokraterna går till val på att fortsätta den strama utlänningspolitiken. Därmed bryter hon inte bara med allianspartnern Radikale Venstre utan också med de andra partierna i det röda blocket. I stället försöker hon locka väljare av Dansk Folkeparti. Det är ett vågspel av rang, förutom att det rent ideologiskt är dubiöst.

Samtidigt krackelerar också det blåa blocket. Ledaren för Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, har signalerat en vilja att ingå i nästa regering under vissa förutsättningar. Ett är att understödet för DF ligger kring 20 procent, det andra är att Liberal Alliance sparkas ur regeringen.

De två partierna drar nämligen inte jämnt i ekonomiska frågor. Det brukar sägas att lösningen på alla problem är skattelättnader om man frågar Liberal Alliance. Men det vill inte Dansk Folkeparti veta något av. Hellre samarbetar de då med socialdemokraterna, som nyligen då de två fällde regeringens förslag om höjd pensionsålder.

Se där den oheliga alliansen mellan socialdemokraterna och populisterna igen!

Det har sagts att det block vinner valet som krackelerar minst. Men det kan också hända att vi ser helt nya – och oheliga – allianser.

I alla händelser verkar Danmark vara på väg mot sitt mest spännande val på länge.

Lena Skogberg Biträdande ansvarig utgivare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03