Blixtsnabba böntacos

Nyttig snabbmat med smarriga svarta bönor. Perfekt vegorätt som även går hem hos inbitna köttälskare. Bild: Janerik Henriksson/TT

Busenkel vardagsmat för alla smaker. Man tänker inte ens på att det är vegetariskt.

Till 4 portioner, 15 minuter

1 burk svarta bönor, à 400 g

olivolja

1 gul lök, finskuren

cirka 1/4 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)

1 tsk spiskummin, gärna hel

nymalen svartpeppar

salt

1 dl vatten

Att äta till:

8 tortillabröd

1 påse råkostblandning eller liknande

1 avokado, tärnad eller i klyftor

1 burk färdig tacosalsa

cirka 1 dl crème fraiche eller gräddfil

limeklyftor

salladslök och/eller färsk koriander

Gör så här:

1. Hetta upp en skvätt olivolja i stekpannan. Lägg i löken och stek tills den mjuknar. Häll i chipotlepaste, spiskummin, peppar och lite salt och låt fräsa med i någon minut.

2. Tillsätt avrunna bönor och vatten. Lägg på locket och låt puttra 5 minuter. Ta bort locket och mosa ungefär hälften av bönorna grovt med gaffel. Låt eventuell vätska koka in. Smaka av.

3. Värm tortillabröden enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll dem med bönröra, råkost, avokado, salsa, en klick crème fraiche eller gräddfil. Pressa över lite lime och garnera med finskuren salladslök och/eller korianderblad.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning