"Blixtsnabb" coronavåg drabbar Europa – nu införs nya restriktioner i flera länder

En välbesökt julmarknad i Wien, Österrike, under söndagen. Bild: Vadim Ghirda/AP-TT

Den femte coronavågen har startat "blixtsnabbt" i Frankrike och i Österrike inleds den mest omfattande nedstängningen i Västeuropa på flera månader.Pandemin är långt ifrån över i Europa.

Coronasmittan i Frankrike har gått upp med 81 procent den senaste veckan jämfört med en vecka tidigare, enligt hälsomyndigheterna.

– Den här femte vågen startar blixtsnabbt, säger regeringens talesperson Gabrial Attal.

Uppgången har dock inte hittills lett till någon stor ökning i antalet covidpatienter inom den franska intensivvården, rapporterar The Local. Orsaken till det är att landet har en hög vaccinationsgrad, vilket i sin tur kan bero på att landet redan tidigt i somras införde vaccinpass, enligt myndigheterna. Ett vaccinpass krävs för att gå på restauranger, kaféer och många kulturella evenemang i Frankrike.

"Vaccinerade, tillfrisknade eller döda"

I Tyskland har pandemin också skenat den senaste tiden, och hälsominister Jens Spahn uppmanar fler av landets invånare att vaccinera sig.

– I slutet av den här vintern, vilket cyniskt sägs ibland, kommer så gott som alla i Tyskland vara vaccinerade, tillfrisknade eller döda, säger hälsoministern och lägger skulden på den "väldigt smittsamma deltavarianten", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Det är därför vi så akut rekommenderar vaccinering.

Både Tjeckien och Slovakien inför förbud för dem som inte är vaccinerade mot coronaviruset att besöka inrättningar såsom barer och restauranger. I Tjeckien gäller även regeln för evenemang, meddelade avgående premiärminister Andrej Babis på måndagen.

Tjeckien har även kommenderat ut soldater för att stötta arbetet på sjukhus, där en tillströmning av covidsjuka anstränger sjukvården. Diskussioner förekommer om att utlysa krisläge för att till exempel kunna beordra läkarstudenter till aktivt arbete.

Men insatserna kommer för sent och är inte tillräckliga, enligt en representant för Tjeckiens läkarorganisation.

– Vi inom läkarorganisationen kräver att man inför det som allmänt kallas för lockdown, sade läkarrepresentanten Milan Kubik på tjeckisk tv enligt Reuters.

Tio dagars nedstängning

Även Österrike kämpar mot en ökad smittspridning. Där stänger butiker, restauranger och marknader i dag och det är endast tillåtet att lämna hemmet för att gå till jobbet, köpa nödvändiga varor och träna.

Nedstängningen gäller i tio dagar, max tjugo med en utvärdering efter de första tio.

Invånarna rekommenderas att arbeta hemifrån men skolorna kommer att fortsätta hålla öppet, även om föräldrar uppmanas att hålla barnen hemma om möjligt.

I lördags samlades 35 000 människor i centrala Wien i en demonstration mot nedstängningen och planerade vaccinkrav från den första februari.

Våldsamma protester

Även i Belgiens huvudstad Bryssel deltog tiotusentals personer i helgens demonstrationer mot återinförda restriktioner. Där har reglerna kring munskydd skärpts, bland annat på restauranger där coronapass redan krävs sedan tidigare. De flesta belgare måste arbeta hemifrån fyra dagar i veckan fram till mitten av december i ett försök att bromsa virusets spridning.

Det finns även planer på att vaccinering ska bli obligatoriskt för vårdanställda.

Protesterna i Bryssel började fredligt men urartade i våldsamheter då vissa demonstranter kastade saker på polisen, som svarade med vattenkanoner och tårgas. Tre poliser och en demonstrant ska ha skadats i sammandrabbningarna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

WHO:s Europachef Hans Kluge sade för ett par veckor sedan att ytterligare en halv miljon dödsfall kan ha registrerats framåt våren om restriktionerna inte skärps i Europa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning