Blixtgallup inget för Yle

Förr talade man om revolverjournalistik när ett intervjuoffer utsattes för häftig grillning, men nu har man ha tagit i bruk ”blixtgallupen” som ett ännu mer dödligt vapen.

Inför de finska kvällsnyheterna (29.11) samtalade Yle-journalisterna Marja Sannikka och Sanna Ukkola med ordföranden för fackföreningen Super, Silja Paavola, och riksdagsledamot Hjallis Harkimo från Rörelse nu (Liike nyt) om den politiska kris som uppstått i samband med avtalsförhandlingarna vid Posten. Mitt i programmet uppmanas tittarna ringa in till redaktionen och säga om de anser att statsminister Antti Rinne bör avgå eller inte och medan jag, häpen över tilltaget, fortsätter att se på programmet presenteras resultatet av "folkomröstningen". Två tredjedelar har ringt och sagt att de tycker att han borde avgå, medan en tredjedel meddelat att de tycker att han kan sitta kvar. Inte ett ord om hur många som "på stubinen" meddelade sin åsikt.

Också om vi lever i de snabba ryckens tid borde man ha rätt att vänta sig bättre omdöme inom vårt rundradiobolag. Förr talade man om revolverjournalistik när ett intervjuoffer utsattes för häftig grillning, men nu har man ha tagit i bruk "blixtgallupen" som ett ännu mer dödligt vapen. Det har sagts att Posten försökt konkurrera ut mindre privata företag från logistikmarknaden, men nu har man svårt att undgå intrycket att Yle försöker konkurrera ut kvällstidningarna i branschen "Rafflande nyheter". Det är väl ingen överraskning att jag anser att Rinne kan sitta kvar, fast han möjligen rätat ut någon krok i trasslet. Men ännu viktigare än det är att Yle inte börjar leka med elden i form av någon slags ny "omedelbar närdemokrati".

Statens ägarförvaltning borde sannolikt ses över på något sätt för att det inte ska uppstå sådana konflikter som det skett vid Posten, men det skulle också vara av nöden att Yle sätter sig ned och tänker genom sitt användande av blixtgallupar.

Gustav Wickström Åbo

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning