Blixten slog ned nära Mejlans sjukhus

Bild: KSF-arkiv/Kristoffer Åberg

Operations- och intensivvårdsavdelningarna fortsatte fungera som vanligt.

Överläkare Tom Silfvast som jobbar inom beredskapsenheten vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS berättar för HBL att han satt i sitt arbetsrum i administrationsbyggnaden vid Mejlans sjukhus när det kring två-tiden på tisdagseftermiddagen hördes en kraftig smäll. Därefter blev det mörkt och den egna datorn var utan ström.

– Det åskade ett par gånger och plötsligt sade det pang, säger han.

Han kan inte säga var blixten slog ned. Till Ilta-Sanomat säger Aaro Toivonen, chef för säkerhet och beredskap vid HNS, att blixten slog ned i närheten av sjukhuset.

Tom Silfvast berättar att varken operationsavdelningarna eller intensiven vid Mejlans sjukhus var utan ström på grund av blixtnedslaget.

– Alla medicinska apparater hade ström hela tiden och alla monitorer fortsatte fungera, säger han.

Han berättar att alla apparater som behöver ström i patientvården är kopplade till uttag som är försedda med fortgående ström. Dessutom är de mest kritiska funktionerna batteriuppbackade.

Silfvast berättar att han inte lade märke till kaos efter blixtnedslaget.

– Jag besökte intensivvårdsavdelningen och där rörde sig folk normalt, lamporna var på i korridorerna och allt var som förut.

På tio till femton minuter återvände även strömmen till administrationsbyggnaden enligt Silfvast.

Till Ilta-Sanomat säger Aaro Toivonen att ett blixtnedslag och strömavbrott är en allvarlig situation när det gäller ett sjukhus som erbjuder specialiserad sjukvård. Enligt Toivonen rörde sig avbrottet om minuter. Situationen var hela tiden under kontroll, säger han.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning