Blir kommunalvalet av som tänkt? Henriksson diskuterar tidpunkten på onsdag

Går det att ordna ett val som är rättvist där även personer i karantän kan rösta? Det är en av frågorna som Anna-Maja Henriksson ska diskutera med de övriga partierna på onsdag. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Representanter för riksdagspartierna samlas på onsdag för att skapa en enhetlig bild över hur partierna förhåller sig till tidpunkten för vårens kommunalval.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) samlas med riksdagspartiernas partisekreterare för att diskutera arrangerandet av kommunalvalet på onsdag.

Ursprungligen skulle mötet arrangeras redan på tisdagskvällen, men eftersom regeringskvintetten på kort varsel kallades till ett möte om landets coronaläge sköts kommunalvalsmötet upp.

Justitieministeriets valchef Arto Jääskeläinen säger att det än så länge varit planerat att kommunalvalet trots coronaepidemin ska ske den 18 april.

– Det finns ändå ingen enligt lag fastslagen tidpunkt för när man senast kan besluta att skjuta upp valet, säger han.

Syftet med tisdagskvällens möte är att skapa en enhetlig bild över hur riksdagspartierna förhåller sig till tidpunkten för valet.

– Vi har nu under två månader kvar till valet och förberedelserna är i full gång runt i kommunerna, så självfallet är det önskvärt att valet ska gå att ordna som planerat. För att skjuta upp valet krävs i det här läget rätt starka orsaker, säger Jääskeläinen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning