Blir en slovensk fest i Madrid

Primoz Roglic klamrar sig fast i den röda ledartröjan i Vuelta a Espana. Bild: Lehtikuva/Javier Lizon

Den som designat årets Vuelta a Espana har tydligen hållit handboken upp och ner. Efterrätten först och sedan försöker du pressa i dig salladsbladen.

Efter monsteretapperna under de två första veckorna återstår det bara en ordentlig bergsetapp – och Sloveniens Primoz Roglics ledning är uppe i nästan två minuter. Så länge han inte råkar ut för en krasch har han segern som i en liten ask.

Den före detta backhopparen Primoz Roglic slog igenom med en fjärde plats i Tour de Frande förra året. Inför vårens Giro d'Italia var han storfavorit, men tröttnade under den tredje veckan – kanske ett tecken på hans tunna erfarenhet av stora etapplopp.

Den här gången finns det inget som talar för att han längre skulle ge ifrån sig la roja, den röda ledartröjan. Kanske inte lika eftertraktad som maillot jaune i Tour de France, men segern i Vuelta a Espana kan vara Roglics genombrott.

Finns till och med chans till två slovener på prispallen i Madrid. Tadej Pogacar fyller 21 om några dagar, men ingen hade förväntat sig att han är med och krigar om pallplaceringarna i det här skedet. Etappsegern i stormvädret i Andorra fick många att tappa hakan. Svårt ändå att tro att superveteranen Alejandro Valverde ger ifrån sig andra platsen.

Efter den brutala bergsetappen i Andorra såg det faktiskt ut som att Nairo Quintana, stenansiktet från Colombia, tar hem segern. Roglic föll omkull på en lerig grusväg och tappade tid. Det var inte hans första motgång, redan i det inledande lagtempot vurpade flera av hans stallkamrater i Jumbo-Visma och tappade värdefulla sekunder.

Men Roglic dominerade det individuella tempoloppet och tog en övertygande ledning. Med tanke på att nästan alla stora etapplopp under de senaste åren avgjorts i tempo är det svårt att förstå varför bergsgetter som Quintana inte satsar mer på contre-la-montre. Ja, kräver lite mer styrka, men också övning, timmar på velodromen, timmar i vindtunneln, tålamod att peta med utrustningen.

Ecuadors Richard Carapaz tog hem Giro d'Italia, Colombias Egan Bernal vann i Tour de France, men chanserna till en sydamerikansk trippel i de stora etapploppen rinner ut i sanden. Miguel Ángel Lopéz från Colombia är närmast på en tredje plats, landsmannen Nairo Quintana ligger sexa, och Rigoberto Uran, en annan landsman, tvingades avbryta tidigare efter en krasch.

Däremot blir det intressant att se om Carl Fredrik Hagen kan bli den första norrmannen som är topp tio i ett stort etapplopp. Hagen har haft det tungt den här säsongen, i Polen runt bevittnade han sin stallkamrat Bjorg Lambrechts tragiska dödsolycka. Måste vara svårt att komma över en sådan chock.

Norge har haft stora namn i cykling, som Thor Hushovd, Alexander Kristoff och Edvald Boasson Hagen, men aldrig en riktigt stark etappcyklist. Ett mysterium om något.

Marcus Lindqvist Reporter

1) Primoz Roglic, Slovenien, Visma, 62.17.52

2) Alejandro Valverde, Spanien, Movistar, +2.48

3) Tadej Pogacar, Slovenien, Emirates, +3.42

4) Miguel Angel Lopez, Colombia, Astana, +3.59

5) Rafal Majka, Polen, Bora, +7.40

6 Nairo Quintana Colombia, Movistar +07.43

7) Nicolas Edet, Frankrike, Cofidis +10.27

8) Wilco Kelderman, Nederländerna, Sunweb +10.34

9) Carl Fredrik Hagen, Norge, Lotto +10.40

10) Hermann Pernsteiner, Österrike, Bahrain-Merida +12.05

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning