Solskjær: "United klubben i mitt hjärta"

Ole Gunnar Solskjær. Bild: TT-AP-NTB Scanpix / Svein Ove Ekornesvaag

En gång i tiden känd som "Super sub".Nu byter Ole Gunnar Solskjær av José Mourinho som Manchester Uniteds tränare. Den 45-årige norrmannen ska leda Premier League-laget säsongen ut."Klubben i mitt hjärta", säger han

Solskjær, som spelade i den engelska storklubben 1996–2007, tar över efter att Mourinho i går fått sparken.

"Manchester United är klubben i mitt hjärta och det är fantastiskt att komma tillbaka i den här rollen. Jag ser verkligen fram emot att jobba med vår väldigt talangfulla trupp, ledningen och alla i klubben", säger Ole Gunnar Solskjær i ett uttalande på Manchester Uniteds webbplats.

Debuterar mot gamla laget

Den 45-årige norrmannen, som spelare känd som superavbytaren som avgjorde Champions League-finalen mot Bayern München 1999, debuterar som Manchester Uniteds huvudtränare i lördagens bortamöte med Cardiff – klubben som Solskjær tidigare tränade före hans senaste jobb i Molde.

Uniteds vice ordförande Ed Woodward är glad över Solskjærs återkomst till klubben. Och hyllar honom, trots att Solskjær aldrig tidigare tränat ett storlag i någon av Europas största fotbollsligor.

"Ole är en klubblegendar med enorm erfarenhet, både från planen och i tränarroller", säger Woodward i ett uttalande.

Ska ena spelargruppen

Redan i går nämndes Solskjær som en tänkbar ersättare till portugisen José Mourinho, som lämnar klubben efter drygt två år, och nyheten läckte ut. Nu ska den tidigare anfallaren leda laget tillsammans med Mike Phelan, tidigare mittfältaren Michael Carrick och Kieran McKenna.

Sjätteplacerade United har stått för en historiskt dålig start av Premier League. Säsongen har hittills kantats av stort missnöje både i klubben och bland supportrarna.

"Vi är övertygande om att de ska ena spelargruppen och supportrarna inför den andra halvan av säsongen", säger vice klubbordföranden Ed Woodward.

United, som efter 17 av 38 spelade ligaomgångar är 19 poäng bakom serieledande Liverpool, fortsätter samtidigt arbetet med att hitta en ny huvudtränare inför nästa säsong. Fransmannen Zinedine Zidane, som tränade Real Madrid till tre raka Champions League-troféer och en ligatitel, och argentinaren Mauricio Pochettino, Tottenhams hyllade manager, nämns som huvudfavoriter.

"Pogba en nyckel"

Solskjærs förra lagkompis i Manchester United, Ronny Johnsen, tror att norrmannen är en bra ersättare José Mourinh.

Detta eftersom Solskjær känner flera spelare sedan åren då han var tränare för reservlaget. En av dem är Paul Pogba.

Det är ingen hemlighet att den franske mittfältsstjärnan inte kom överens med Mourinho.

– Att få Pogba på rätt spår är extremt viktigt. Och de två känner varandra väl och har vunnit tillsammans, säger Johnsen till VG.

Solskjærs förra landslagskollega Kjetil Rekdal anser att Molde-tränarens nya jobb i Manchester United är det största tränarjobbet som en norrman haft.

– Det är orealistiskt och helt absurt att tänka att en norrman blir Manchester United-manager. Men han har en enorm stjärnstatus där borta, säger Rekdal till VG.

Även Norges statsminister Erna Solberg gläds åt beskedet.

"Äntligen bekräftat! En stor dag för norsk fotboll. Lycka till med de röda djävlarna", skriver Solberg på Twitter.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning