Blir det någon festival på Åland? – "Staden ser inget värde i Rockoff"

Staden och arrangörerna tvistar om Mariehamns Rockoff-festivalens hyreskontrakt. Bild: Nya Åland

En avtalstvist mellan arrangören och Mariehamns stad hotar den årliga Rockoff-festivalen som går av stapeln nästa vecka.

Nästa fredag kör Rockoff i gång sin niodagars-musikfestival på torget i Mariehamn. Men ännu har man inte slutit hyresavtal med Mariehamns stad, något som behövs för bland annat alkoholtillstånd. Orsaken är en tvist som gäller avtal och sponsorering.

Arrangören Dennis Jansson vill se ett flerårigt sponsoravtal, men eftersom sponsorpolicy är en politisk fråga som just nu är under beredning så kan staden inte ingå ett sådant, utan erbjuder i stället en likadan lösning som den man hade 2017. Det vill säga att man efterskänker hyran för torget om totalt 13 520 euro mot marknadsföring.

Men enligt Dennis Jansson ska gratis torghyra vara en självklarhet och säger att "staden ser inget värde i Rockoff".

– I fredags kom ett avtal från staden där det stod att de inte tänker betala någon sponsorsumma, bara höja kostnaderna. Det är ett ensidigt diktat, säger Jansson.

Strid om paragrafer

Men staden konstaterar att det är samma principer som gäller som förra året och förstår inte vari problemet ligger.

– Den synlighet vi önskar är inte orimlig, fördyrande eller arbetsdryg, så jag förstår inte varför de inte vill underteckna samarbetsavtalet för att för att slippa betala hyra. När de tog kontakt i maj framförde de en önskan om ytterligare cirka 20 000 euro i reda sponsorpengar, men för att det ska kunna bli aktuellt med sådana summor vill vi ha en tidigare dialog, säger stadens verksamhetsutvecklare Terese Flöjt.

Dennis Jansson säger att de kommer lämna in hyresavtalet underskrivet – men med en klausul om att man inte håller med om paragrafen som hänför sig till torghyran.

– Vi hävdar att den är tvistig, så det lär väl bli en tvist mellan oss och Mariehamns stad.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03