Blinken: USA fokuserar på Kina efter Afghanistan

USA:s utrikesminister Antony Blinken. Bild: Johanna Geron/TT-AP

USA:s utrikesminister Antony Blinken försvarar beslutet att lämna Afghanistan med att terrorhotet "flyttat till andra platser". Blinken säger också att energi måste läggas på att lösa andra problem – som relationen med Kina.

Nato med USA i spetsen anföll och ockuperade Afghanistan efter terrorattackerna mot USA i september 2001, för att bekämpa terrornätverket al-Qaida som hade sin bas i landet.

– al-Qaida har brutits ned betydligt. Dess förmåga att genomföra en attack mot USA finns inte längre kvar, säger Blinken i en intervju med tv-kanalen ABC.

President Joe Biden meddelade nyligen att de återstående omkring 2 500 amerikanska soldaterna i Afghanistan ska lämna landet före 20-årsdagen för terrorattackerna. CIA-chefen William Burns och flera generaler har varnat för att återtåget riskerar att leda till ökat våld och ett ökat terrorhot mot USA.

Men Antony Blinken håller inte med om att det sistnämnda.

– Terrorhotet har flyttat till andra platser. Vi har andra väldigt viktiga saker på vår agenda, inräknat relationen med Kina, inräknat allt från klimatförändringarna till covid, säger han.

– Och det är där vi måste fokusera vår energi och våra resurser.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning