Blinier med löjrom

Blinier kostar just ingenting, löjrom kostar desto mer. Kombinationen är underbar.Bild: TT

Självklart ska du bjuda något överraskande gott även om det är måndag. Varför inte nygräddade blinier med löjrom, hackad rödlök och crème fraiche?

För 4 personer, 1 1/2 timmar

Tips: Ersätt romen med tångkaviar för ett vegetariskt alternativ.

5 dl mjölk

1/2 paket jäst (25 g)

2 dl bovetemjöl

2 dl vetemjöl

2 ägg

1 krm salt

2 msk smält smör

smör till stekning

Att äta till:

75 g löjrom, alt. sik- eller ishavsrom

2 dl crème fraiche

1 rödlök

salladsgrönsaker

Gör så här:

1. Värm mjölken till fingertemperatur. Smula jästen i en bunke och lös i mjölken. Tillsätt bovete- och vetemjöl, två äggulor (spara vitorna) samt salt. Rör till en slät smet. Täck med handduk och låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur.

2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Smält och blanda ned smöret i den jästa smeten. Vänd ned de vispade äggvitorna varsamt strax innan blinierna ska gräddas.

3. Grädda plättar med cirka 8–9 centimeters diameter i smörad panna. Vänd när ovansidan börjar torka. Serveras med crème fraiche, löjrom och finhackad rödlök.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22