Blinier med löjrom

Blinier kostar just ingenting, löjrom kostar desto mer. Kombinationen är underbar. Bild: TT

Självklart ska du bjuda något överraskande gott även om det är måndag. Varför inte nygräddade blinier med löjrom, hackad rödlök och crème fraiche?

För 4 personer, 1 1/2 timmar

Tips: Ersätt romen med tångkaviar för ett vegetariskt alternativ.

5 dl mjölk

1/2 paket jäst (25 g)

2 dl bovetemjöl

2 dl vetemjöl

2 ägg

1 krm salt

2 msk smält smör

smör till stekning

Att äta till:

75 g löjrom, alt. sik- eller ishavsrom

2 dl crème fraiche

1 rödlök

salladsgrönsaker

Gör så här:

1. Värm mjölken till fingertemperatur. Smula jästen i en bunke och lös i mjölken. Tillsätt bovete- och vetemjöl, två äggulor (spara vitorna) samt salt. Rör till en slät smet. Täck med handduk och låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur.

2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Smält och blanda ned smöret i den jästa smeten. Vänd ned de vispade äggvitorna varsamt strax innan blinierna ska gräddas.

3. Grädda plättar med cirka 8–9 centimeters diameter i smörad panna. Vänd när ovansidan börjar torka. Serveras med crème fraiche, löjrom och finhackad rödlök.