Blev Emma Terho och IOK en del av den kinesiska propagandan?

Människorättsorganisationer kallar den kinesiska regimens agerande mot uigurerna för folkmord. Bild: Greg Baker

Mysteriet med den försvunna kinesiska tennisspelaren Peng Shuai fick en lösning då internationella olympiska kommittén fick kontakt med henne. Men är Peng Shuai verkligen i säkerhet eller fungerar IOK som den kinesiska regimens språkrör då de berättar att hon mår bra men vill hålla sig undan all offentlighet?

Ett pr-trick via en vänligt ställd yttre auktoritet eller en genuin försäkran om att allt är i sin ordning?

Det är den stora frågan efter att internationella olympiska kommittén berättar att de varit i kontakt med den försvunna kinesiska tennisspelaren Peng Shuai.

"Jag var lättad att se att Peng Shuai mår bra vilket ju var vår största oro. Hon såg ut att vara avslappnad. Jag erbjöd henne vårt stöd och sade att hon kan kontakta oss när som helst det passar henne. Hon uppskattade självklart det erbjudandet."

IOK publicerade den finländska IOK-idrottarkommissionsmedlemmen Emma Terhos uttalande på sin sajt efter att Terho, tillsammans med IOK:s ordförande Thomas Bach och IOK:s kinesiska medlem Li Lingwei, haft videokontakt med tennisspelaren som varit försvunnen de senaste veckorna.

Finländska Emma Terho är ordförande för IOK:s idrottarkommission. Bild: Heikki Saukkomaa

Peng Shuai försvann efter att ha anklagat den förre kinesiska premiärministern Zhang Gaoli för sexuella övergrepp i ett inlägg på sociala medier. Inlägget avpublicerades senare och Peng Shuais konto försvann också. Efter det hörde ingen av den kinesiska spelaren innan IOK publicerade ett pressmeddelande att de varit i kontakt med henne.

Det internationella tennisförbundet WTA hade försökt nå Peng Shuai utan framgång under veckorna hon var försvunnen. WTA hade hotat att inte arrangera turneringar i Kina i framtiden om inte de kinesiska myndigheterna kan bevisa att spelaren mår bra. Också FN krävde bevis för att Peng Shuai mår bra.

Varken FN (som inte fått tillgång till Xinjiang-provinsen där uigurernas rättigheter kränks) eller WTA fick svar på sina krav. I stället var det den mer Kina-vänliga IOK som fick kontakt med spelaren och kunde förmedla hennes (regimens?) budskap till omvärlden.

• Läs också: Världen undrar: Var är den kinesiska stjärnan?

Under perioden då Peng Shuai varit försvunnen har oroade röster höjts för att den kinesiska regimen ska ha tagit henne till fånga för att tysta ner henne. Det är inte ovanligt att den kommunistiska regimen tystar ner och fängslar sina kritiker. Kina har vid upprepade tillfällen kritiserats för att medborgarnas mänskliga rättigheter inte respekteras.

Oscar Almén, Kinaanalytiker vid svenska Försvarets Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, sade till svenska nyhetsbyrån TT att han inte tror att Peng håller sig undan av egen vilja.

– Det hade varit en annan sak om hon synts och uttalat sig fritt. Men det faktum att man raderar hennes Weibo-meddelande och att hon inte syns till på något sätt visar att hon inte är fri att uttala sig, sade han.

I IOK:s pressmeddelande finns en bild där Bach talar med en brett leende Peng Shuai som har stora mängder gosedjur i bakgrunden.

Thomas Bach är internationella olympiska kommitténs ordförande. Bild: Greg Martin

IOK skriver i pressmeddelandet att Peng Shuai säger sig vara trygg och i säkerhet i Kina och att hon vill att hennes integritet och önskemål för att få vara i fred respekteras. IOK skriver att Peng Shuai vill tillbringa tid med sin familj för tillfället och därför inte vill vara i kontakt med omvärlden.

Frågan är om tennisspelaren verkligen mår bra och är fri men väljer att dra sig tillbaka av personliga skäl.

– Jag tror att det delvis är den kinesiska staten som försöker att försäkra världen, och sina kritiker, om att hon mår bra i ljuset av att Peking ska hålla vinter-OS nästa år. Man vill värna bilden av ett säkert och välkomnande land för fans och tävlande, sade Jennifer Hsu, Kinaforskare vid tankesmedjan Lowy Institute, till nyhetsbyrån TT under söndagen.

Det är inte ovanligt att totalitära regimer försöker putsa upp sitt rykte och sin offentliga bild genom att använda tredje parter. David Beckham blev Qatars ambassadör inför fotbolls-VM för att värdlandet ville visa att en stor västerländsk profil stöder dem vilket kan ge skenet av att människorättssituationen inte alls är så dålig som människorättsorganisationerna Amnestys och Human Rights Watchs rapporter visar. Internationella ishockeyförbundets förre ordförande Rene Fasel talade varmt om Belarus och landets diktator Aleksandr Lukasjenko då VM skulle arrangeras i landet. Och otaliga grenförbund har valt att blunda för brott mot mänskliga rättigheter då de förlagt sina mästerskap i länder där förtryck och diskriminering är en del av vardagen.

Nu ser IOK ut att ha gått i samma fälla som så många andra. IOK:s samtal med Peng Shuai och pressmeddelandet den olympiska kommittén publicerade kan i värsta fall vara en del av den kinesiska regimens propaganda och ett sätt för regimen att en gång för alla tysta ner skandalen kring tennisspelarens försvinnande.

Tennisspelaren Peng Shuai försvann efter att ha anklagat en högt uppsatt kinesisk politiker för sexuella övergrepp. Bild: Greg Wood

Då OS arrangeras i Peking i Kina om mindre än tre månader är det både i Kinas och IOK:s intresse att upprätthålla varma relationer.

IOK har hittills vägrat kommentera människorättssituationen i Kina där regimen beskylls för folkmord på den muslimska minoriteten uigurerna och för brott mot mänskligheten.

Enligt Amnestys rapport från juni begår Kina brott mot mänskligheten i den nordvästra provinsen Xinjiang. Provinsen är hem för uigurer och andra muslimska minoriteter som utsätts för både förföljelse och tortyr av den kinesiska statsmakten.

Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard sade i en intervju för BBC att Kina har skapat ett "dystopiskt helvete av en förbluffande skala".

Under en presskonferens vid OS i Tokyo i somras frågade en journalist IOK:s ordförande Bach om han kan fördöma den kinesiska regimens sätt att fängsla uigurer. IOK:s talesperson Mark Adams avbröt situationen genom att påpeka att alla frågor ska handla om OS i Tokyo.

I mars sade Bach att IOK "inte är någon politisk supermakt som kan lösa situationer som FN, G7 eller G20 inte har någon lösning till". Han sade också att IOK:s uppgift inte är att ta ställning politiskt utan att IOK arbetar "ytterst nära med arrangörerna för att garantera bland annat arbetarrättigheter och pressfrihet".

I april publicerade Human Rights Watch en rapport där de skrev att Kina begår brott mot de mänskliga rättigheterna. Bland annat USA, Kanada och Nederländerna har klassat Kinas behandling av uigurer som folkmord.

Experter säger att upp till en miljon människor tagits till fånga i Xinjiang sedan aktionerna mot minoriteterna inleddes 2017. Enligt Amnestys rapport framgår att lägren i Xinjiang fungerar utanför det kinesiska rättssystemet och annan lagstiftning.

De kinesiska myndigheterna tillbakavisar alla rapporter och uppgifter och säger att det handlar om västerländsk propaganda. De kinesiska myndigheterna har sagt att lägren i Xinjiang är frivilliga och att de som befinner sig där gör det för att avradikalisera sig som en del av arbetet för att bekämpa terrorism.

Förra veckan sade USA:s president att USA överväger en politisk bojkott av OS i Peking som en protest mot Kinas agerande mot uigurerna. Det kinesiska utrikesministeriet kallade USA:s anklagelser "oförenliga med sanningen och komplett grundlösa" och talespersonen Zhao Lijian sade "att politisera idrott är emot den olympiska andan".

Bach och IOK har konsekvent valt att blunda för det faktum att ett OS i Kina är ett stöd och ett tyst godkännande för regimens agerande.

Kontakten med och pressmeddelandet om den försvunna Peng Shuai är ytterligare en IOK-fjäder i kommunistregimens hatt.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning