Blåvita stjärnorna får större synlighet – rekordstor tv-satsning i Sverige

Luleåspelarna Michelle Karvinens, Ronja Savolainens och Jenni Hiirikoskis samtliga matcher kommer att sändas nästa säsong. Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

SDHL, den svenska högsta ligan i ishockey för damer, skriver historia. Från och med nästa säsong kommer serien att få samtliga matcher tv-sända – som första damliga i världen.

"Detta är ett avtal som ger oss den långsiktiga grunden vi behöver för att popularisera sporten. Det ger oss kontinuitet, synlighet samt möjlighet till större intäkter – och förhoppningsvis innebär det att nu ännu fler upptäcker SDHL", säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef för SDHL, i ett pressmeddelande.

Avtalet sträcker sig över sex säsonger och innebär att minst 200 matcher kommer att tv-produceras varje säsong.

Beskedet tas emot med glädje.

– Det är jättebra för alla ungdomar att kunna se vilka stjärnor det finns, säger Fredrik Glader, huvudtränare i Luleå Hockey, till Sportbladet.

– Jag tycker också att det är ett bra sätt att komma ut och marknadsföra. Då kan man också få in fler sponsorer och stötta damhockeyn, fortsätter han.

Många av de största finländska stjärnorna spelar i SDHL. Då Luleå spelade hem mästerskapet i våras fanns hela sex finländare i truppen: Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Christa Alanko, Petra Nieminen, Michelle Karvinen och Noora Tulus.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning