Blåvit storsuccé i världscupen – "En av de bästa tävlingarna någonsin"

Iivo Niskanen var nöjd efter andra plats i Nove Mesto. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Iivo Niskanen var tvåa i världscupen i Nove Mesto – men Perttu Hyvärinen stod för dagens största överraskning.

Det är åratal sedan en finländare stått på prispallen i fristil i herrarnas världscup – och i Nove Mesto var det inte långt ifrån att det var två blåvita skidåkare bland de tre bästa. Iivo Niskanen var tvåa och Perttu Hyvärinen sexa.

– Skönt med min första pallplacering i fristil, säger Niskanen, som varit känd som en specialist i klassisk stil.

Det var bara Rysslands Alexander Bolsjunov som var snabbare än Niskanen i lördagens 15 km fristil. Ett nytt intyg över att Niskanen verkligen gått framåt i fristil.

– En helt bra tävling. Jag orkade bra i uppförsbackarna och kunde till och med minska avståndet till Bolsu. Han var bra på de flacka avsnitten och i kurvorna där vi jobbade hårt och skejtade i hög fart. Det var en teknisk bana och jag kunde ha knipit någon sekund här och där om jag varit lite mer aggressiv i kurvorna, men det går inte att spekulera om placeringen, andra plats var en maximal prestation, säger Niskanen.

Det var svåra förhållanden, med färsk snö i skidspåren, och intervallstart. En verklig prövning för Niskanen, som aldrig varit lika bra i fristil som han är i klassisk stil.

Niskanen klev upp på prispallen efter fristilsloppet i Ruka, men det var jaktstart, och Niskanen startade till först. Han hade den fjärde snabbaste tiden. Han var fyra också på 15 km fritt i Davos före jul. Tour de Ski gick inte helt enligt beräkningarna på grund av en liten förkylning, men han ser ut att ha återhämtat sig väl.

Norges Hans Christer Holund låg bra till efter 5 km, men tog enligt NRK fel spår och avbröt. Ett liknande öde drabbade landsmannen Emil Iversen, som diskades efter att ha skidat fel.

Perttu Hyvärinen såg länge ut att kunna blanda sig i kampen om pallplaceringarna, men tvingades vika sig till sjätte plats. Han drabbades också av ett stavbrott under sista varvet – men räddades av en rysk funktionär. Där förlorade han några värdefulla sekunder.

– Mitt livs bästa placering. En mycket bra tävling. Skidorna var perfekta och skidåkaren ganska bra. Det var en tuff tävling, i tuffa förhållanden, med mjuka spår, säger Hyvärinen.

Herrlandslagets chefstränare Teemu Pasanen var med all orsak nöjd efter lördagens lopp. Man får gå långt bak i tiden för att hitta en motsvarande blåvit insats i fristil. Enligt Yle Urheilu har två finländska herrar varit bland de sex bästa i ett fristilslopp med intervallstart i världscupen år 2000. Jari Isometsä var tvåa och Sami Repo sexa på 15 km fritt i världscupen i Falun..

– Det här är nog en av våra bästa fristilstävlingar i normaldistans någonsin, säger Pasanen.

Ristomatti Hakola stod också för sin bästa prestation i ett distanslopp i fristil i världscupen. Han var artonde bäst. Det var första gången han var bland de trettio bästa som får poäng i världscupen i ett fristilslopp med intervallstart. Markus Vuorela var 53:a.

Niskanen är stor favorit till att knipa ytterligare en pallplacering i söndagens jaktstart. Han går ut 24 sekunder bakom Bolsjunov. Det är hans favoritstil, klassisk still, men Bolsjunov är också grym i klassisk stil.

– 24 sekunder. Där finns en del att göra. Men kul att gå ut med den placeringen, säger Niskanen.

NOVE MESTO, Tjeckien

Världscupen

herrar, 15 km (f)

1) Alexander Bolsjunov, Ryssland, 33.45,0, 2) Iivo Niskanen, Finland, +24,3, 3) Sjur Røthe, Norge, +40,0, 4) Andrej Melnitjenko, Ryssland, +54,0, 5) Jean-Marc Gaillard, Frankrike, +55,8, 6) Perttu Hyvärinen, Finland, +1.01,0, 7) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, +1.12,4, 8) Simen Hegstad Krüger, do, +1.13,0, 9) Alexej Tjervotkin, Ryssland, +1.14,8, 10) Didrik Tønseth, Norge, +1.21,4, 18) Ristomatti Hakola Finland +1.42,5, 51) Markus Vuorela Finland +3.44,2

Världscupen e 18 av 40 deltävl

1) Bolsjunov 1 181 p, 2) Klæbo 1 042, 3) Sergej Ustiugov, Ryssland, 845, 4) Niskanen 673, 5) Røthe 641.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning